Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-22-2021, 02:38 PM
josoro505's Avatar
josoro505 josoro505 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: US
Posts: 39
Default Probably a simple oversight.....

I recently plugged in my Mackie Onyx interface and tested it out first on Zoom --works fine--then, on PT.

I tried recording onto a stereo track and the wave form shows up (as well as the audio output) on only the LEFT channel. I can pan this signal to the RIGHT channel; however, I thought I was creating a stereo track i.e. both LEFT and RIGHT channels simultaneously.

Besides a few brain cells, what am I missing?
Attached Images
File Type: jpg Stereo-Mono_2021-01-22 143525.jpg (47.9 KB, 0 views)
__________________
OMEN by HP Laptop 15-dc1xxx
Intel core: i7-9750H-CPU 2.60GHz 6 Cores, 12 Logical Processors
NVIDIA GeForce GTX 1650 Version 451.67
RAM: 32Gb (31.8 usable)
Windows 10 Home x64
Running PT 2020.9.1
Reply With Quote
  #2  
Old 01-22-2021, 04:44 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,489
Default Re: Probably a simple oversight.....

Its down to the source verses the track. Sounds like you are trying to record a MONO source(sound) onto a STEREO track and that's not how it works. Record a mono source to a mono track. Some examples of a mono source are; a vocal, bass guitar, fiddle, banjo, saxophone, etc. Very few sources are actually stereo(like most modern keyboard instruments). And then, there are sources that often get recorded with multiple mics, but they might not always be thought of as stereo(like a grand piano, Hammond organ thru a Leslie speaker or a full set of drums).

Once you understand the above, then you begin to see stereo in a different light. Think of it as a landscape where you place the individual instruments, using the pan knobs.

As usual, these are only guidelines and not rules. Plus, you can use effects, plugins and other tricks to make a mono sound fill out a stereo mix, but that's probably best looked at as its own discussion
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 01-22-2021, 05:24 PM
josoro505's Avatar
josoro505 josoro505 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: US
Posts: 39
Default Re: Probably a simple oversight.....

"Dave's not here."

Thanks for the clarification. Yes, it was a mic I was using to test the record feature. Silly me. I forgot the most important aspect of signal separation.

I'll live.
__________________
OMEN by HP Laptop 15-dc1xxx
Intel core: i7-9750H-CPU 2.60GHz 6 Cores, 12 Logical Processors
NVIDIA GeForce GTX 1650 Version 451.67
RAM: 32Gb (31.8 usable)
Windows 10 Home x64
Running PT 2020.9.1
Reply With Quote
  #4  
Old 01-23-2021, 08:48 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,489
Default Re: Probably a simple oversight.....

__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 01-23-2021, 10:30 AM
josoro505's Avatar
josoro505 josoro505 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: US
Posts: 39
Default Re: Probably a simple oversight.....

Now, perhaps you can help me solve some confusion.

I recently connected a Mackie Onyx Artist 1-2 and installed the required plugin. When I tested the audio through Zoom, I was able to hear and transmit via a connected mic during the Test Audio feature in Zoom.

When I booted up PT, I was able to hear and record audio while selecting the Artist 1-2 plugin option under hardware configuration. Still, when I opened another program, such as a media player, I could no longer hear audio. Also, when right-clicking the speaker in the task bar, I couldn't hear the audio adjusting when I increased/decreased the volume. It was not until I closed PT and rebooted that I could monito audio once again.

This was the reason (the main one) I purchased the interface because as long as I ran PT, I could not get audio out of ANY program. I thought having the interface connected would solve the issue.

Is there something more I need to do in order to monitor audio in ANY program WHILE PT remains open; or, do I need to continually change the hardware configuration each time I want to change platforms?

Geesh, this was so much simpler in the 80s.

EDIT: IDK what happened between yesterday's confusion and today's result...but, I am able to hear audio in another program WHILE PT remains open. I am going to do some more testing to be sure this is not a fluke.
__________________
OMEN by HP Laptop 15-dc1xxx
Intel core: i7-9750H-CPU 2.60GHz 6 Cores, 12 Logical Processors
NVIDIA GeForce GTX 1650 Version 451.67
RAM: 32Gb (31.8 usable)
Windows 10 Home x64
Running PT 2020.9.1

Last edited by josoro505; 01-23-2021 at 10:39 AM. Reason: Audio gods smiling upon me
Reply With Quote
  #6  
Old 01-23-2021, 11:54 AM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 36,489
Default Re: Probably a simple oversight.....

Things to consider:
#1-you may be confused on some terminology. I am not aware of any "required plugin" for using the Onyx.
#2-whatever interface you use on a Windows setup does require an ASIO driver(most interface manufacturers provide this from their website)
#3-with any Windows setup, you should set Windows to use the on-board sound card as its "default playback device". That way, your interface is available to Pro Tools-only(so you don't get hardware conflicts where Windows locks out Pro Tools from controlling things like sample rate or playback buffer).

If you really need ALL sound to pass thru to your studio monitors, there are 2 simple solutions:
A-add a speaker/source selector to your setup(such as the Audient Nero, Mackie Big Knob or Presonus Monitor Station2)
B-for a tight budget, grab a mini mixer(Mackie, Alesis, Alto, Behringer). Anything that offers 2 sets of stereo inputs will do(which should be under $50) so you can patch outputs of your interface, and the computer's sound card)
Option A is a better option, but B will work just fine.

Inside Pro Tools, the Setup menu>Hardware is where you go to select the Pro Tools "Audio Engine"(the interface) so Pro Tools knows where audio signals are to pass thru(so try to have the interface turned ON when you start the computer, so Pro Tools doesn't get confused and selects the incorrect "device", such as the om-board sound card). Hope this helps
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, Presonus Studio 1810C
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


I started in this business with nothing..........and I have most of it left

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #7  
Old 01-23-2021, 01:59 PM
josoro505's Avatar
josoro505 josoro505 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: US
Posts: 39
Default Re: Probably a simple oversight.....

Yeah, Dave. I think I meant codec, not plug-in.

I guess it was because I had the interface connected before opening PT that allowed for today's "miracle." I have performed further tests and all audio is still heard in other programs while PT remains open. The Mackie ASIO is chosen in the Playback Engine under Setup and is also defaulted in Win.

It aint broke no more- dont need fixin'.

Cheers, and thanks again.
__________________
OMEN by HP Laptop 15-dc1xxx
Intel core: i7-9750H-CPU 2.60GHz 6 Cores, 12 Logical Processors
NVIDIA GeForce GTX 1650 Version 451.67
RAM: 32Gb (31.8 usable)
Windows 10 Home x64
Running PT 2020.9.1
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Major Oversight/Bug in New Playlist View PT8 kittonian Pro Tools TDM Systems (Mac) 1 08-11-2009 09:59 AM
Icon design oversight? mtung ICON & C|24 1 07-07-2008 09:32 PM
simpleton with simple prob seeking simple solution veritas 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 21 06-20-2004 12:49 AM
Pricing a Simple Audio Post System. Tha turns out to be not so simple... mazuroo Post - Surround - Video 1 05-30-2002 06:15 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:38 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com