Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-19-2013, 04:18 PM
spmusik spmusik is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Brooklyn NY
Posts: 12
Default Pro Tools 11/10 hanging on startup, crashing Mac Pro :(

So I just updated from 10.6.8 to 10.8.4 and installed 11 on my Mac Pro 3,1 after years of a relative rock steady Pro Tools 9 setup.. and it has been a headache from the start. Downloaded from Avid, and it always hangs with a spinning ball at "Initializing Audio Engine" for about 5-6 MINUTES before continuing on to allow me to work. In addition, Pro Tools 10 also hangs for the same length of time, but instead when "Setting up MIDI".

I searched online, and found a post from DigiSupt saying this may happen if installed without clean uninstalling the previous Pro Tools, so I wiped both and did a fresh install.

No luck.

And as of today, my trusty Mac Pro has crashed 6 times with Pro Tools open.

Why did I ever do this upgrade?? I am losing valuable hours of productivity, and the first 2 crashes happened DURING a paid session. UNCOOL.

Anyone have ANY ideas whatsoever?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-19-2013, 04:21 PM
spmusik spmusik is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Brooklyn NY
Posts: 12
Default Re: Pro Tools 11/10 hanging on startup, crashing Mac Pro :(

Oh... and although I installed the new Digi 003 drivers, I have a blank screen screen and zero control surface usability on the console with Pro Tools (either one) open.

Disaster!
Reply With Quote
  #3  
Old 07-19-2013, 04:43 PM
KMcK KMcK is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Los Angeles
Posts: 708
Default Re: Pro Tools 11/10 hanging on startup, crashing Mac Pro :(

How did you go from 10.6.8 to 10.8.4? A brand-new install on a clean drive I hope. If you "upgraded" on top of an old OS that is a potential problem-causer, especially if you jumped 2 major versions like that.

Are you running PT 10.3.6? That is the only version of PT10 that will co-install with PT11.
__________________
-----
http://www.imdb.com/name/nm2384808/
Reply With Quote
  #4  
Old 07-19-2013, 04:54 PM
spmusik spmusik is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Brooklyn NY
Posts: 12
Default Re: Pro Tools 11/10 hanging on startup, crashing Mac Pro :(

I upgraded from the Mountain Lion App Store download... With as much stuff and as many apps as I have, I couldn't just wipe my drive and start fresh- especially given that with the download, it doesn't even save anywhere where i can wipe and reinstall.

I installed the version of 10 that came with the 11 installer- I was coming from 9.0.6.

I don't even have the option of wiping my drive and installing, as I don't have a physical copy (or even a .dmg) of Mountain Lion.
Reply With Quote
  #5  
Old 07-19-2013, 05:19 PM
nigelpry's Avatar
nigelpry nigelpry is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Home
Posts: 2,166
Default Re: Pro Tools 11/10 hanging on startup, crashing Mac Pro :(

Yeah, it's likely to be some conflicting bit of old crap remaining from OSX 10.6.8 or PT9 that hasn't got removed while upgrading. I'd also recommend a clean OS install, on an empty drive/partition, as your starting point.

Why not get an external drive and create a fresh OS and PT11 install on it. Gradually install the other stuff you need. Still use your existing drive to work with. Eventually, when you are sure everything is fine on the new drive, clone it over to the old one. Of course unless you cloned your existing drive before installing all those updates, it's going to be painful to get that drive back to where it was.

You can re-download mountain lion from the app store. Before you do, have a little search on the net. You'll find articles telling you where the download gets temporarily stored before you do the install. At that stage you can grab a copy of it and burn to disc or backup to another dive.

I'm assuming you've downloaded the new PT11 003 driver?

If so, it only works properly in PT11. You will get a blank screen on the 003 and no control surface functionality when using the new driver with PT10. The new driver does give you use of the 003 as an audio interface, but without the rest of it.

Hopefully Avid are working on sorted that mess out, given that switching between PT0 and PT11 is a right royal pain given that if you want 003 control surface support, you have to deinstall the current driver, reboot, install the driver you need, and reboot again, every time you want to switch versions.

I've created an extra partition, so I've got one with PT10 and the other with PT11, both with the appropriate driver installed. It is much quicker to reboot into the other partition than to go through the driver change rigmarole.

But this situation limits the much heralded benefits of PT10 and PT11 co-installation.
__________________
Mac Pro 2009 with 2010 firmware, 12-Core 3.46ghz, 64gb RAM & working Thunderbolt, OS 10.14.6 and Windows 10
Macbook Pro 2011 17", 2.2ghz i7, 16gb RAM OS 10.12.6
Digi 003 Console, Focusrite OctopreLE and MOTU Traveler for extra analog-ADAT conversion, UAD Apollo Quad Silver with Thunderbolt card, Apollo x4 and pci-e Octo, Adam A77X monitors.
Pro Tools 2020.3, Media Composer 8.9, Sibelius 8.7, Cubase Pro 10.5, Wavelab Pro 10, Logic Pro X 10.4.8, Mainstage 3.
Various apps, soft synths, FX plugins.
Plenty of hardware synths, rack gear, microphones etc.
And then there's the studio ;-)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 11.1 and 10.3.8 crashing on startup. spoljar Getting Started 1 01-17-2014 11:59 PM
Pro Tools LE 8 hanging on startup with VocalignLE - WIN 7 RC otobot 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 9 11-01-2009 12:32 PM
Pro Tools LE 7.4 hanging on startup vlepore VENUE Live Sound Systems 1 10-11-2009 01:31 PM
Pro Tools crashing at startup Jóhannes Bjarnason 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 12-10-2006 06:04 AM
Pro Tools hanging on startup at "Loading Plugins" Eric Gale 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 07-03-2006 06:35 AM


All times are GMT -7. The time now is 08:42 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com