Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-08-2020, 01:21 AM
The_Bear The_Bear is offline
Member
 
Join Date: Mar 2020
Location: Israel, Ramat Gan
Posts: 9
Default Need a Mac for Pro Tools

Hi there :)
I'm a student learning Pro Tools and I need to buy a suitable Mac.
Problem is, I don't have a clue on which one to choose. iMac or Mac Pro, and which model to choose.

I would love to get some recommendations and tips, thanks in advance
Reply With Quote
  #2  
Old 03-08-2020, 06:03 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,031
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Greetings,

This very much depends on what kind of work you expect to perform with the machine. I would start by having you reference the list of approved and qualified computers for Pro Tools here:

http://avid.force.com/pkb/articles/c...m-Requirements

If portability is essential, one of the MacBook Pro’s can certainly fit the bill. The 2018 Mac Mini systems, when upgraded, can also be exceptionally capable workstations. Start with the above link and assess your requirements and work within your budget to procure a machine.


best,

Jeff




Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2020, 07:58 AM
The_Bear The_Bear is offline
Member
 
Join Date: Mar 2020
Location: Israel, Ramat Gan
Posts: 9
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Thanks for the reply Jeff!
I search for a Desktop, portability doesn't really matter to me.
Is there any difference between the iMac and the Mac Pro for Pro Tools? Any performance differences or something?
Thanks in advance
Reply With Quote
  #4  
Old 03-09-2020, 09:00 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 1,031
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Of the currently qualified Mac machines on that list, the iMac Pro’s are some of the most capable, certainly more so than the 2013 Mac Pro machines.


best,


Jeff



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #5  
Old 03-09-2020, 11:27 AM
zoff zoff is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 186
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Quote:
Originally Posted by creativecontrol View Post
Of the currently qualified Mac machines on that list, the iMac Pro’s are some of the most capable, certainly more so than the 2013 Mac Pro machines.


best,


Jeff



Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
I have a MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014), 2.8 GHz Quad-Core Intel Core i7, 16 GB 1600 MHz DDR3. I can't run Catalina because of serious graphics issues could this be because of only 16 Gigs of RAM or do you think its software related?
__________________
macOS Catalina 10.15.6
Intel Core i9 MacBook Pro 16-inch, 2019
32 GB RAM
Pro Tools 2020.50
RME Babyface Pro
Reply With Quote
  #6  
Old 03-09-2020, 11:39 AM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,859
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Quote:
Originally Posted by zoff View Post
I have a MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2014), 2.8 GHz Quad-Core Intel Core i7, 16 GB 1600 MHz DDR3. I can't run Catalina because of serious graphics issues could this be because of only 16 Gigs of RAM or do you think its software related?
Do you have a metal Graphic compatible card in that mac as it is needed from Mojave and onwards.

Edit:

Sorry yes you do have that. Just wanted to make sure
https://www.google.se/amp/s/www.cnet...-macos-mojave/
__________________
Best Regards
Christopher

—————————————
South Side Music Group
WEBHOME
—————————————
Reply With Quote
  #7  
Old 03-09-2020, 11:43 AM
zoff zoff is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 186
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Quote:
Originally Posted by Southsidemusic View Post
Do you have a metal Graphic compatible card in that mac as it is needed from Mojave and onwards.
I’m not sure but Pro Tools graphics are fine with Mojave, it gets very psychedelic in Catalina as soon as I move anything in the interface.
__________________
macOS Catalina 10.15.6
Intel Core i9 MacBook Pro 16-inch, 2019
32 GB RAM
Pro Tools 2020.50
RME Babyface Pro
Reply With Quote
  #8  
Old 03-09-2020, 01:37 PM
zoff zoff is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 186
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Quote:
Originally Posted by zoff View Post
I’m not sure but Pro Tools graphics are fine with Mojave, it gets very psychedelic in Catalina as soon as I move anything in the interface.
As a followup, The built-in display uses a Intel Iris Pro 1536 MB card and the external uses NVIDIA GeForce GT 750M 2 GB. I have the same issue on either display.
__________________
macOS Catalina 10.15.6
Intel Core i9 MacBook Pro 16-inch, 2019
32 GB RAM
Pro Tools 2020.50
RME Babyface Pro
Reply With Quote
  #9  
Old 03-09-2020, 01:53 PM
corp corp is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: USA
Posts: 644
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Avid still not supporting MP7.1.

Quote:
ALERT: New Apple Mac Pro not supported with Pro Tools
The new Apple Mac Pro (released on December 10th, 2019) is not yet supported with Pro Tools. Support information will be announced as soon as it is available.
Reply With Quote
  #10  
Old 03-09-2020, 02:01 PM
Southsidemusic's Avatar
Southsidemusic Southsidemusic is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2011
Location: Stockholm - Sweden
Posts: 12,859
Default Re: Need a Mac for Pro Tools

Quote:
Originally Posted by corp View Post
Avid still not supporting MP7.1.
You dont need to post that in every thread about Mac as 2020.X is not out yet so a new version of PT need to come our before support!

And we have two new Mac Pro’s coming and our friends have theirs already as ours have been delayed due to corona issues in china.

The new 7.1 Mac Pro works GREAT SUPER STABLE with 2019.12 so no need for support. And I can assure that they will have support before you will get one.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
FS: Pro Tools HD 8 + Pro Tools HD 9 + Pro Tools 9 Bundle iLOK license Delta Music Belgium Buy & Sell 1 02-27-2019 03:33 PM


All times are GMT -7. The time now is 04:44 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com