Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 02-16-2013, 10:02 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Did you follow the instructions in my earlier post about setting this up in the mixer tab? Also, you may need to configure things in the audio midi setup of the Mac to output digitally. And, if you are using an optical cable, you may need to set the Omni's Spidf setting to optical (this will also prevent you from using Adat).
Reply With Quote
  #22  
Old 02-23-2013, 09:31 AM
Teolin Teolin is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: Wyoming
Posts: 200
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Is there any reason this same routing configuration wouldn't work on a Win 7 computer with an optical out?
__________________
Pro Tools 12.4
HDN, PCIe, Omni & Digi 192

ASUS Sabertooth, Intel i7 3820 3.6Ghz
32 GB 1600Mhz Corsair RAM
SSD 500GB Samsung
WIN 10 64bit
Reply With Quote
  #23  
Old 02-28-2013, 08:31 PM
K Roche's Avatar
K Roche K Roche is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Wilds of Wyoming
Posts: 991
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Quote:
Originally Posted by rockin' daddy View Post
I'm still a little confused about using the Omni to play back iTunes.

I spoke with Avid Technical Support and was advised the Omni/Thunderbolt configuration will not play Pro Tools and iTunes simultaneously. iTunes will play through the Omni with Core Audio Manager software open provided Pro Tools is NOT running.

Will the suggestions provided earlier in the thread... like connecting the headphone out of my iMac to the spdif "in" of the Omni...allow me to have Pro Tools running and then open iTunes and have it play through the Omni simultaneously?

When Pro Tools is open, I noticed the volume icon on the upper right hand menu bar is grayed out, and although iTunes will open, it won't play. I tried connecting a spdif cable from the Headphone out to the Omni SPDIF "in", but nothing changed. What am i missing?

I am new to the HD Thunderbolt/Omni bundle so be gentle!

I'm using:
PT 10.3.3 (HD Native)
Apple iMac: iMac 3.4GHz Quad-Core Intel Core i7 27"
RAM: 32 GB
Operating System: Apple Mac OS X 10.8 (Mountain Lion)
So I am guessing the reason to not just quit PT when you want to listen to Itunes, is to be able to quickly compare your current mix with some reference mix? Because other than that, If you just quit PT, you can listen to anything from your connected computer thru your system with no problems.
__________________
System :
Avid HD Omni I/O Interface ...Mid 2010 Mac Pro/ processor- 3.33 6-core Intel Xeon "Westmere" w/ Memory- 24 GB, Radeon Pulse RX 580 8GB GDDR5 Dual HDMI Graphics Card..... OS- Mojave 10.14.6, and PTHDN 2019.6 on on primary boot drive (SSD PCIe 512 GB Samsung SM951) FCPX files storage on Samsung 970 EVO 1TB and PT sessions storage on 2nd Samsung 970 EVO 1 TB -- both in dual drive Crest I/O PCIE controller adaptor card


"Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding" Albert Einstein

Enjoy the Journey
.... Kev...
Reply With Quote
  #24  
Old 02-28-2013, 08:51 PM
agershon agershon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles
Posts: 94
Default Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Or import the mp3 into your session. You don't even have to import. Just preview the audio from the import screen.
__________________
PT10 HD Native Thunderbolt w/ HD Omni
MacBook Pro - Core i7, 8G RAM, 10.8.4
Reply With Quote
  #25  
Old 03-02-2013, 05:13 AM
cananball cananball is offline
Member
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 338
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Quote:
Originally Posted by rockin' daddy View Post
I'm still a little confused about using the Omni to play back iTunes.

I spoke with Avid Technical Support and was advised the Omni/Thunderbolt configuration will not play Pro Tools and iTunes simultaneously. iTunes will play through the Omni with Core Audio Manager software open provided Pro Tools is NOT running.

Will the suggestions provided earlier in the thread... like connecting the headphone out of my iMac to the spdif "in" of the Omni...allow me to have Pro Tools running and then open iTunes and have it play through the Omni simultaneously?

When Pro Tools is open, I noticed the volume icon on the upper right hand menu bar is grayed out, and although iTunes will open, it won't play. I tried connecting a spdif cable from the Headphone out to the Omni SPDIF "in", but nothing changed. What am i missing?

I am new to the HD Thunderbolt/Omni bundle so be gentle!

I'm using:
PT 10.3.3 (HD Native)
Apple iMac: iMac 3.4GHz Quad-Core Intel Core i7 27"
RAM: 32 GB
Operating System: Apple Mac OS X 10.8 (Mountain Lion)

The standalone mixer function of the Omni work independently of Core Audio. Inputs that are assigned in the mixer tab in the Pro Tools Hardware Setup window will play into the Omni's inputs and directly out to the Monitors, regardless of Pro tools being open or not.
__________________
Ken Wilkinson
http://kenwilkinson.tv

Pro Tools 10.3.9 HDN | HD Omni | Digi Command 8 | Artist Transport | Digi Surround Panner | Blackmagic Intensity Pro | JBL LSR4328 5.1
2.26GHz 8 Core Nehelam 8GB Ram OSX 10.8.5
Reply With Quote
  #26  
Old 03-02-2013, 06:00 AM
groundcontrol's Avatar
groundcontrol groundcontrol is offline
Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Montreal, Canada
Posts: 961
Default Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Quote:
Originally Posted by agershon View Post
Or import the mp3 into your session. You don't even have to import. Just preview the audio from the import screen.
Why wouldn't you rather preview them in the workspace?
__________________
Can you please send yourself over fiber to go spam some other forum?

Darryl Ramm
Reply With Quote
  #27  
Old 03-02-2013, 07:40 AM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Teolin,

I'm not a Windows guy, but I'm guessing you would just need the ASIO 4 all driver to use the optical out in Windows.
Reply With Quote
  #28  
Old 03-29-2013, 02:49 PM
agershon agershon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles
Posts: 94
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

While we're at it ... wondering if anyone has this issue:

While I'm listening to Spotify, every minute or two so I get a stutter in the music. Quick, like 1/2 second but it stutters in place like two or three ticks and then moves on. Weird.

Omni says 48k s/r. Any ideas?
__________________
PT10 HD Native Thunderbolt w/ HD Omni
MacBook Pro - Core i7, 8G RAM, 10.8.4
Reply With Quote
  #29  
Old 03-29-2013, 02:55 PM
Darryl Ramm Darryl Ramm is online now
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: USA
Posts: 13,210
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Quote:
Originally Posted by agershon View Post
While we're at it ... wondering if anyone has this issue:

While I'm listening to Spotify, every minute or two so I get a stutter in the music. Quick, like 1/2 second but it stutters in place like two or three ticks and then moves on. Weird.

Omni says 48k s/r. Any ideas?
It's called the Internet...

Does this happen with other audio sources? Does it happen when playing back through the computer's local audio device?

Darryl
Reply With Quote
  #30  
Old 03-29-2013, 02:56 PM
agershon agershon is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Los Angeles
Posts: 94
Default Re: Anyone figure out how to play system sounds through HD Omni?

Nope. When I listen with headphones plugged right into the MBP it's fine. It's not a buffering thing.
__________________
PT10 HD Native Thunderbolt w/ HD Omni
MacBook Pro - Core i7, 8G RAM, 10.8.4
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
System sounds don't play thru Mbox2 Pro in W7 Pro w/ PT 8.0.5 le scott_nikki1216 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 12-28-2011 02:11 PM
Pro TOols playback is OK, system sounds and other sounds won't play bimple Windows 1 08-24-2011 05:14 PM
Did Anybody Ever Figure out How to Get Their Mac to Play out of the 003 Console? fooloof 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 09-18-2009 07:09 PM
I cant figure out why it wont play Mark Madness 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 01-26-2009 05:50 AM
can't play XP system sounds or iTunes thru Mbox Bassman3141 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 12-28-2005 04:06 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:52 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com