Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Third Party Interfaces

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-24-2012, 11:04 PM
cb_hale cb_hale is offline
Member
 
Join Date: Mar 2012
Location: Toronto
Posts: 2
Default PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

I just picked up Pro Tools 10 and I can't figure out how to get it to work with my Presonus Firebox. When I try to open Pro Tools it comes up with an error message saying that my "audio device is configured with an unsupported audio buffer size," and then it tells me to change it in the device control panel. I know that you can't do that with the Firebox.

I've seen that some people have been able to make it work with ASIO4ALL, but I haven't been able to figure that out or seen any instructions on how to make that work. It also does not seem like it works very well, so if the Firebox would actually work with Pro Tools, that would be ideal.

I'm on a desktop running Windows 7, 64-bit.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2013, 02:46 PM
rawsig rawsig is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: france
Posts: 9
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

Hi, I got the same issue.

I can use the asio4all driver but not the firebox original driver.
Did you manage to resolve it ?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2013, 04:21 PM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

Sometimes there is a mismatch of allowed buffer sizes between an audio driver and an application.

In this case, you should check your Presonus driver control panel and see if the buffer size is something other than 64, 128, 256, 512, 1024, or 2048.

For example, if your control panel was set with a 320 sample buffer, that would conflict with Pro Tools. Set it to 256 instead, and try again. If your Firebox is being used by another application (or if it is set as the Windows system default sound device) then it's possible that the driver has been "taken over" already, and Pro Tools can't take control.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2013, 11:37 PM
rawsig rawsig is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: france
Posts: 9
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

thanks for your help but i tried with the firebox unplugged and asio4alll, and pro tools 11 start but 10.3.7 just crash.

i uninstalled everything, delete folders in %program files% and %appdata% and reinstalled 10.3.7 but it keeps crashing the same way

I was hoping that 10.3.7 would work with the original firebox driver but it would'nt even launch.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-14-2013, 12:11 AM
Dism Dism is offline
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,154
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

Quote:
Originally Posted by rawsig View Post
thanks for your help but i tried with the firebox unplugged and asio4alll, and pro tools 11 start but 10.3.7 just crash.

i uninstalled everything, delete folders in %program files% and %appdata% and reinstalled 10.3.7 but it keeps crashing the same way

I was hoping that 10.3.7 would work with the original firebox driver but it would'nt even launch.
Can we get a SANDRA report please?

Had you been using the FireBox successfully with other software? Have you tried any version of 10 other than 10.3.7?
__________________

D
a n t h e I n c r e d i b l e S o u n d M a n

"Svetlana" v1 - 4.2GHz i7, 16GB RAM, OSX 10.7.4
Liquid Saffire 56 - PT10.2 - BFD2, VCC, Duende Native, Play 3.0

_C U R R E N T-D V E R B-S C O R E:515
Reply With Quote
  #6  
Old 11-14-2013, 12:26 AM
rawsig rawsig is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: france
Posts: 9
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

Crash on startup Issue :
Managed to make it work.

So the problem was that pro tools 10 was using ASIO full duplex driver at startup.
By holding N at launching I change it to asio4all and it worked. but I have to do that every time i launch pro tools.

Firebox Issue :
But it doesn't with the Firebox ASIO driver, just display a message saying : "Your audio device is configured with an unsupported audio buffer size. Please select one of the following supported buffer sizes in the device control panel: 32 64 128 256 512 1024 2048"
The driver of the firebox doesn't allow to change audio buffer size.

But on my Macbook with 10.5 the device is working with pro tools 10.
and with other daw on my windows machine...
But not with pro tools 11. Displays the same message.

Guess I'm going to need thet RME fireface sooner that I expected...

Thanks for your help.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-14-2013, 08:35 AM
JoelG's Avatar
JoelG JoelG is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canada
Posts: 1,851
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

Just perusing the Firebox manual, I'm not sure how outdated it is, but I think the Latency setting is essentially the buffer. Can you try a different setting there?

"Latency: – Sets the amount of delay time of your FIREBOX (1.5ms – 24ms). Latency is the time it takes for the computer to process audio. Lower latency settings demand more CPU resources. In the case of in consistent audio, (i.e. drop outs, pops andclicks, digital distortion, etc) we recommend that you increase this setting."

Joel
__________________
Jame Space:
HP Elite 6300 / Core i5 3570 / 12GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / Focusrite 18i20 + M-Audio ProFire 2626

Home:
Intel S5000PSL / 2 x Xeon E5450 / 32GB RAM / Win 10 Pro
Pro Tools 12 HD / M-Audio Project Mix IO

Rig:
Eleven Rack / ART SLA1 / Fender Mustang V 412 / FCB1010 w/ EurekaPROM
Reply With Quote
  #8  
Old 11-14-2013, 10:12 AM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

Quote:
Originally Posted by JoelG View Post
Just perusing the Firebox manual, I'm not sure how outdated it is"
I had a look as well. It's very strange that the buffer cannot be set explicitly.

What I did find is this: "You can “Right Click” on the FIREBOX control panel icon
to select between three different computer optimization settings. These settings optimize the buffers and audio streaming settings based on the speed of your processor. If you are experiencing audio drop outs, it is recommended that you select a lower CPU setting."

So if you right click on the control panel, you can select low, medium, or high... But it doesn't give any numbers.
Reply With Quote
  #9  
Old 11-14-2013, 10:46 AM
rawsig rawsig is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: france
Posts: 9
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

I tried on another daw with lots of different latencies and samplerate, and audio buffer size was something like 176, 264, 384...etc. Strange values that seems not supported by Pro Tools.

But what is really strange, on my macbook, osx 10.6, Pro Tools 10.3.7, the device works perfectly !

Differences between ASIO and CoreAudio maybe...
Reply With Quote
  #10  
Old 11-14-2013, 10:52 AM
mesaone mesaone is offline
Member
 
Join Date: Oct 2010
Location: USA
Posts: 5,257
Default Re: PreSonus Firebox issues with Pro Tools 10

So, just to be clear, your Firebox should NOT be selected as the Windows default playback device or default recording device. Check out the Playback and Recording tabs in Control Panel> Sound
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
with PreSonus FireBox Fritz macOS 1 11-24-2012 05:12 AM
Presonus Firebox with PT10 BohoProAudio macOS 0 07-13-2012 11:26 AM
Pro Tools 9 Compatibility Issue with Presonus Firebox tryn2chanjdgame Pro Tools 9 0 02-12-2011 06:11 AM
PT 9 and PreSonus Firebox DWJr Pro Tools 9 10 12-25-2010 08:11 AM
Mbox (2) and PT LE vs PreSonus FireBox w/Cubase LE mRoy62 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-04-2005 10:41 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:23 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com