Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools M-Powered (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-09-2005, 01:56 PM
K.B. K.B. is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: London - a rather posh bit
Posts: 4,711
Default \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

I have an 001 and a 2496. Currently I'm stuck on PTLE 6.4 with the 001. Would be rather nice to 'upgrade' the software without having to buy new hardware...

Eh Digi?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-12-2005, 01:51 AM
Finne Finne is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Suomi
Posts: 302
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

Have somebody tested M-Powered with 001? I have outboard converters, pres and amp (Rme adi2, MP20,C-control) so I don't want to buy 002. It is not upgrade for me. But I want new software!!

I am pretty amazed, that Digi do not wanna make money with 001 owners but give hand to M-audio. Silly business.
__________________
RRP: Greatest Hits Vol 2
Reply With Quote
  #3  
Old 04-12-2005, 04:59 AM
K.B. K.B. is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: London - a rather posh bit
Posts: 4,711
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

It's odd isn't it? Or maybe just an oversight. The 2496 is a PCI card (I think) so the M-Powered PT must detect it's presense through something similar to a user looking in the hardware profile. In which case it could just as easily look for a 001 card...

I'm not suggesting this as a general marketing principle - it would get messy - but just for old users of the 001 they could add the relevant bit of code and it would then be a viable 'side-grade' - maybe even for the AM3.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-12-2005, 09:52 AM
Finne Finne is offline
Member
 
Join Date: Dec 2003
Location: Suomi
Posts: 302
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

Yes....first i think 001 droped out because it is PCI. But M-powered is PCI and firewire.

But have somebody tested 001 and M-Powered?
__________________
RRP: Greatest Hits Vol 2
Reply With Quote
  #5  
Old 04-12-2005, 10:14 AM
mpark9000 mpark9000 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Posts: 290
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

The 001 was dropped because it's no longer current. They don't want use resources to test new releases on obsolete gear. I have an old Sound Tools system sitting in a Mac IIci in my basement, should they support that too? Where do they draw the line and say something is finished? The 001 is over 10 years old. Not a bad run...

Avid owns both Digidesign and M-Audio so it makes good business sense. Digi was getting beat on the low end, so instead of lowering their prices, they created a whole new level. Pretty smart actually.

Some of the supported M-Audio interfaces are PCI and some are Firewire. PCI still has advantages, so it's not going away completely, at least for a while.
__________________
"They may call it walking in Texas, but in California we call it just being a jerk"
Reply With Quote
  #6  
Old 04-12-2005, 01:15 PM
who who is offline
Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: joesville, Montana, USA
Posts: 751
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

The 001 is not over ten years old and if you ask me, they discontinued it because it out-performs the 002 range.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-12-2005, 01:31 PM
rockrev rockrev is offline
Member
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 537
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

The 001 rocks! I have a stable system without all the problems that Mbox/USB 1.1 and 002/Firewire users face. Combined with the clean preamps and high-quality converters in the Focusrite Octopre, my 001 is one smooth recorder.

rockrev
__________________
End world poverty: ONE
Reply With Quote
  #8  
Old 04-12-2005, 01:49 PM
Mark Knecht Mark Knecht is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Gatos, CA
Posts: 61
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

Quote:
The 001 rocks! I have a stable system without all the problems that Mbox/USB 1.1 and 002/Firewire users face. Combined with the clean preamps and high-quality converters in the Focusrite Octopre, my 001 is one smooth recorder.

rockrev
I agree. I'm selling my 002 Rack and finally moving all audio recording to Linux as it's far more stable and has rocking great support for dual processor.

That said M-Powered would allow me to continue to use my old 002 sessions on my old AP2496. Great product....if it works!!!

- Mark
Reply With Quote
  #9  
Old 04-12-2005, 03:01 PM
K.B. K.B. is offline
Member
 
Join Date: Apr 2003
Location: London - a rather posh bit
Posts: 4,711
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

It's not a case of 'support'.

The M-powered PT (or whatever it's called) works in a PC environment. It's not dependant on whatever M-Audio gear it finds, it just refuses to function if it doesn't see any - the M-audio gear continues working as it did before the PT install.

My suggestion would mean that PT-M would also work if it saw an 001 attached. Maybe the audio inputs on the 001 would work, maybe not. I'd rather they did, but I would accept them not working (and many folk don't use them anyway) just for the benefits of having the newer software.

Such a 'sidegrade' would be a minor coding problem, would generate goodwill, and would certainly give Digi some income. No 'support' needed, and money in the bank.

I very much doubt it'll happen though.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-13-2005, 02:18 AM
destroy_all_monsters destroy_all_monsters is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 21
Default Re: \'upgrade\' for 001 users with M-Audio gear?

That would be a great idea. I have a feeling that someone would have to hack PTMP for that to happen though.

Oh and MPark - the 001 isn't over ten years old. Maybe you're thinking the Audiomedia series? I for one thought that the discontinuation of software support for the 001 was premature. In fact, that's the only reason I didn't buy one.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How should i upgrade my gear? Gufle Pro Tools M-Powered (Win) 2 01-07-2012 08:08 AM
High end PT users-- workflow plugins & outboard gear midnightsun ICON & C|24 4 02-02-2008 05:52 PM
gear upgrade mcknight44 General Discussion 6 02-26-2006 06:11 AM
HD users, Did I take a step backwards with gear? mach-1 Pro Tools TDM Systems (Mac) 2 02-02-2005 07:31 PM
digi001 upgrade policy - used gear mrtunes 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 10-10-2004 03:42 AM


All times are GMT -7. The time now is 11:32 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com