Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-29-2013, 11:06 AM
sharpo07's Avatar
sharpo07 sharpo07 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Ft. Washington, MD
Posts: 33
Default Current Playback Engine does not support sample rate

I did a fresh install of PT11 on a Windows 7 Pro system. I'm using a DIGI003 as my interface. Everything loaded up fine no problems. I load Pro Tools and get all the way to the start up screen and choose to open previous session recorded in PT 10 and all previous versions and an error screen comes up which says the following:

"The current playback engine does not support a sample rate of 88.2 kHz"

so I try to go to the settings of PT to see what the problem is. I go to the "setup tab" and click "Hardware" and the sample rate is greyed out(cannot be changed) at 44.1kHz then I check the playback engine tab and it's HW Buffer Size is fixed at 256 Samples.

Why can't I change the sample rate? and why is my HW Buffer size only and 256 samples?

All help appreciated!!!
__________________
- PT v10.3.5/11 with Digi003 Rack
- Windows 7 Professional 64-Bit, Service Pack 2
- Gigabyte GA-X58A-UD3R LGA 1366 X58 ATX Motherboard
- Intel Quad Core i7-950 3.06 Ghz Processor
- Western Digital Caviar Black 1TB 7,200 RPM Internal Hard Drive
- Hitachi G-DRIVE 1TB 7200RPM External Hard Drive
- Corsair Vengeance Series Memory 24GB DDR3-1600 Triple Channel
- HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo 1024MB PCIe Video Card
- Corsair Gaming Series GS 800 Watt ATX Power Supply
Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2013, 11:47 AM
kelco83's Avatar
kelco83 kelco83 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: houston
Posts: 140
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

When I get this error I go to control panel, sound, and make sure the interface is not the default playback device.

Select another hardware for that.

Then reload PT, that's what worked for me.

Bharath taught me that one in the 002 thread.

If that doesn't work, try right clicking the 003 in the sound window under control panel, select properties go to advanced and set your bit and sample rate there manually.
__________________
Intel 4770K Hackintosh 16GB 128 SSD 770 GTX PT10 11 rack
Mac mini ivy bridge i5, apogee quartet, PT10, 11 rack
Reply With Quote
  #3  
Old 06-29-2013, 12:35 PM
sharpo07's Avatar
sharpo07 sharpo07 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2009
Location: Ft. Washington, MD
Posts: 33
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

Great info dude. Worked like a charm! PT11 is up and running fine for me now.

Thanks again dude!!!
__________________
- PT v10.3.5/11 with Digi003 Rack
- Windows 7 Professional 64-Bit, Service Pack 2
- Gigabyte GA-X58A-UD3R LGA 1366 X58 ATX Motherboard
- Intel Quad Core i7-950 3.06 Ghz Processor
- Western Digital Caviar Black 1TB 7,200 RPM Internal Hard Drive
- Hitachi G-DRIVE 1TB 7200RPM External Hard Drive
- Corsair Vengeance Series Memory 24GB DDR3-1600 Triple Channel
- HIS Radeon HD 5770 IceQ Turbo 1024MB PCIe Video Card
- Corsair Gaming Series GS 800 Watt ATX Power Supply
Reply With Quote
  #4  
Old 07-24-2013, 04:31 PM
jamieguitar jamieguitar is offline
Member
 
Join Date: Feb 2007
Location: Colchester, CT
Posts: 53
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

And, I thank you too. Fixed my problem too.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-27-2014, 08:37 AM
taylor4814 taylor4814 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2002
Location: Fairfax, VA
Posts: 364
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

If there's not another audio device to select as the default, make sure to check BIOS for any onboard audio that might be disabled.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-12-2015, 03:00 AM
Wasaia Wasaia is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Belgium, Antwerp
Posts: 187
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

Quote:
Originally Posted by kelco83 View Post
When I get this error I go to control panel, sound, and make sure the interface is not the default playback device.

Select another hardware for that.

Then reload PT, that's what worked for me.
Thanks. This worked for me!
__________________
Audio Production
http://www.koesterendeklank.com
Reply With Quote
  #7  
Old 01-06-2016, 09:02 PM
cream478 cream478 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: United States
Posts: 1
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

Quote:
Originally Posted by kelco83 View Post
When I get this error I go to control panel, sound, and make sure the interface is not the default playback device.

Select another hardware for that.

Then reload PT, that's what worked for me.

Bharath taught me that one in the 002 thread.

If that doesn't work, try right clicking the 003 in the sound window under control panel, select properties go to advanced and set your bit and sample rate there manually.
I recently tried everything you said , but it still doesn't work . Anymore suggestions
Reply With Quote
  #8  
Old 01-08-2016, 05:32 AM
studiosus studiosus is offline
Member
 
Join Date: Jan 2014
Location: switzerland
Posts: 34
Default Re: Current Playback Engine does not support sample rate

Hi there,

I don't use a 003 but an 3th party asio interface, horus from merging. I have the same troubles with sessions in 88.2 with pro tools 11.3.2. Strangely 96 is working fine.
In my case the trick was to open the 88.2 sessions with an different playback engine engaged in pro tools. I opened with the asio4all playback engine. Once the session was loaded, i could switch back the playback engine to the merging asio driver an from then on it worked. Maybe worth a try also with the 003s.

good luck.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz. allegrarc macOS 9 11-27-2014 09:43 PM
the current playback engine does not support a sample rate of 47.9 kHz mikevarela Post - Surround - Video 3 03-30-2013 09:26 AM
The Current Playback Engine Does Not Support A Sample Rate of 44.1Khz ZiviMusic 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 01-29-2013 02:05 PM
The current playback engine does not support a sample rate of 192k Oblivious74 macOS 3 06-01-2011 07:08 PM
The current playback engine does not support a sample rate of 44.1 khz murdafew Pro Tools M-Powered (Win) 4 05-14-2010 03:21 AM


All times are GMT -7. The time now is 05:56 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com