Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Other Products > MIDI

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-21-2007, 03:51 PM
jaynyc jaynyc is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 16
Default Splitting/Stretching Midi Notes

This should be simple but I can't figure it out and I tried searching google.. I have Midi Notes I recorded from My keyboard but I would like to edit them in Protools by dividing 1 note into 2..For Example, I have 1 bar in a 4/4 I would like to split it in the middle so theres 1 note up to 2/4 and another note to 4/4 by 2/4..hope that helps .. I would also like to know how to stretch a note.. There is a tool tool to trim down a note (shortcut f6) but is there a way to stretch it and make it longer? For example, I have a note that stops at 3/4..how do i stretch it to 4/4 without changing the beginning position of the note?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-21-2007, 04:21 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Click with the selector tool where you want the split, and hit Ctrl-E (PC) or Command-E (Mac).

Err...I think. Check it out and let us know.

Use the trim tool to trim both start and end of the note(s).
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 08-21-2007, 08:08 PM
jaynyc jaynyc is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 16
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

the Command E divides it into regions.. i want to seperate the midi note where the selector is in this picture http://tinyurl.com/37fzjo..When I hit Command E the note is still 1 full note but I have new items in the regions list. Also for my other question I wanted to make the note longer instead of trimming it
Reply With Quote
  #4  
Old 08-22-2007, 04:52 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Quote:
Also for my other question I wanted to make the note longer instead of trimming it
The trim tool works both ways. You can shorten notes, and you can extend notes with this tool. Can't you make the notes longer?

Command-E didn't work? I'll check at the studio later.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #5  
Old 08-22-2007, 09:08 PM
jaynyc jaynyc is offline
Member
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 16
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Quote:
Quote:
Also for my other question I wanted to make the note longer instead of trimming it
The trim tool works both ways. You can shorten notes, and you can extend notes with this tool. Can't you make the notes longer?

Command-E didn't work? I'll check at the studio later.
I see I can expand the notes with that tool didnt notice it before..just gotta find out how to split the notes now.. thanks for your help again PTLover
Reply With Quote
  #6  
Old 08-24-2007, 02:55 PM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Hmm...I couldn't find a way to split a MIDI note in half. Command-E separates into regions, sorry about that.

So, maybe it can't be done? Any thoughts on the topic?
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
  #7  
Old 08-28-2007, 10:14 PM
CapnChem CapnChem is offline
Member
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 49
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Go to "notes" view, find the appropriate grid value, and draw the two notes instead using the pencil tool.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-04-2007, 01:37 AM
webby webby is offline
Member
 
Join Date: Feb 2004
Location: London
Posts: 142
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Hey, you could also use the TCE tool on MIDI regions to time compress or expand...
Reply With Quote
  #9  
Old 12-04-2007, 02:53 AM
CHRIS AIKEN CHRIS AIKEN is offline
Member
 
Join Date: Feb 2000
Location: WARSAW POLAND
Posts: 434
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Hi,

I've been wondering this as well. Is it possible to put the selector tool in the middle of a midi note and seperate it? The same way audio seperates? I know about creating two notes with the pencil tool (my current work around) that's not what I want to do.

I quite often have to seperate a whole multitrack song that contains audio tracks as well as midi...it's a hassle to go and manually seperate and fix all the midi tracks.

Thanks,
Chris
__________________
Hackintosh 3.5 GHz Intel Core i7 - 10.13.6 -16 gigs Ram - Lynx Aurora 16 Thunderbolt - Protools 2018.7 HD
Reply With Quote
  #10  
Old 09-08-2019, 05:05 AM
MusicMadness MusicMadness is offline
Member
 
Join Date: Feb 2017
Location: UK
Posts: 77
Default Re: Splitting/Stretching Midi Notes

Hi, has anything changed in this topic for last 12 years? I need to split a long MIDI note into several notes together with audio clip but when I made a common edit group and tried to use CMD+E on both tracks simultaneously, only the first MIDI clip contains velocity information and after deleting it remaining MIDI clips are empty. Any ideas?
__________________
PT HD 2018.1, Mac Pro 2013, Digidesign Command 8, Focusrite Clarett 2Pre
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Splitting MIDI Notes?? MrWillsi3 MIDI 3 01-01-2010 05:55 PM
Recording Midi notes and keeping existing notes during record Sherbert99 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 09-15-2008 09:40 AM
Time-Stretching Midi Data??? StinkyStan 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 04-21-2008 10:58 PM
Splitting Midi Notes tonedef MIDI 10 03-25-2006 08:06 AM
splitting notes - please help Digi1newB 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 10-06-2003 07:28 AM


All times are GMT -7. The time now is 02:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com