Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-15-2019, 05:28 AM
samari samari is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: israel
Posts: 5
Default Protools crashed while recording live show

Hi there
I am using protools for recording for a long time, and I want to say that every time I am hopping that every thing will go well and I won't have any problems.
for most of the rezones it is not in my hands.
sometimes its just stop for buffer size even if the buffer its on his limit and I continue recording and it work fine and I didn't change a thing.
But 3 days ago I record and after 4 min the meters frizzed and I couldn't escape the program until I force quit the program and when I finally restart there program I record only the last 2 songs. the band was really disappointing from that and so as I. it ruins my name and I know that I did the same as always but sometimes it work fine and sometime something happen.
I have a strong computer. MacBook Pro 15' touchscreen 16gb memory. os Mojave 10.14.2 and I record on an ssd external hard drive.
I need a solution. this is my job and if I am not 100% sure that everything will work fine so what else can I do?
Reply With Quote
  #2  
Old 01-15-2019, 07:09 AM
Dan IceWood Dan IceWood is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: London, UK
Posts: 101
Default Re: Protools crashed while recording live show

What interface are you using?
Reply With Quote
  #3  
Old 01-15-2019, 07:10 AM
Dan IceWood Dan IceWood is offline
Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: London, UK
Posts: 101
Default Re: Protools crashed while recording live show

Also Mojave might be your issue - it is not yet qualified
Reply With Quote
  #4  
Old 01-15-2019, 08:53 AM
samari samari is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: israel
Posts: 5
Default Re: Protools crashed while recording live show

its wasn't a problem for a several shows I did.
I am recording with firewire through venue sc 48
Reply With Quote
  #5  
Old 01-15-2019, 11:14 AM
xrekcor's Avatar
xrekcor xrekcor is online now
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 488
Default Re: Protools crashed while recording live show

did your puter throw an error prompt when it crashed?
__________________
Rob
———————————————————————————
MBP 15” 2018 macOS Mojave 10.14.5 Touch Bar and ID
2.2GHz 6 core 8 gen Intel Core i7 processor (TB’s to 4.1GHz)
32 Gb of 2400MHz DDR4, 1T SSD, Magic Mouse and Keyboard
Pro Tools 2019.5-22.#, Cubase 9.5, Yamaha TF5, UR44, BEHA4700
........and a bowl of M&M's
———————————————————————————
Reply With Quote
  #6  
Old 01-15-2019, 11:16 AM
samari samari is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: israel
Posts: 5
Default Re: Protools crashed while recording live show

no
just told me to send a message to protools
Reply With Quote
  #7  
Old 01-15-2019, 12:05 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 5,017
Default Re: Protools crashed while recording live show

For simply capturing, I would go with something much more lightweight.
https://www.waves.com/mixers-racks/t...ng-tracks-live


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #8  
Old 01-15-2019, 12:34 PM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,702
Default Re: Protools crashed while recording live show

If this is your job, I don't know of a single professional live mix/record engineer who isn't running a second/backup recorder. That's just standard procedure for live gigs.

Outside of this, you are running a laptop and laptops have their own issues. Turn off wifi on it. Record to the internal drive not an external drive. Don't run an unqualified operating system.
__________________
Pro Tools Ult 2019.5, HDX 3, MTRX/SPQ, HD Omni • Mac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.13.6 • RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #9  
Old 01-15-2019, 01:57 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,612
Default Re: Protools crashed while recording live show

I also recommend the Waves program for live tracking as Pro Tools is just too finicky. One thing that might help; set the playback buffer as high as possible(if it was at 64, that might have hurt you and is totally unneeded for live tracking). Also, if other tracking dates went fine, did this date include any plugins that were not used on previous dates? What drive were you recording to?(if its a 5400 RPM laptop drive, that could be a show-stopper).
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #10  
Old 01-15-2019, 11:50 PM
samari samari is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: israel
Posts: 5
Default Re: Protools crashed while recording live show

for all the above
I am using a strong laptop and with no plugins and no wifi (I know all the stuff that can interrupt the recording).
when I use the waves tracks live nothing happen and everything works fine.
But this is avid forum and I have problem with protools.
I prefer recording on protools because then I mix my recording on protools which is more comfortable.
as I said. there is no 100% on a record in protools.
isn't everybody agree on that??
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Recording a live show questions Diesel10 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 02-22-2009 12:31 PM
Recording live show (suggestions) whitetar VENUE Live Sound Systems 0 01-28-2009 02:46 AM
Live show Recording ProTools Nightmare mwingerski Pro Tools TDM Systems (Mac) 26 03-31-2006 05:47 PM
Recording a Live show with Mbox spookster 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 08-19-2004 05:52 PM
Help! Recording live show with 2 002s? Rock_Artist 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 7 11-28-2003 02:11 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:58 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com