Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > Avid S6

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-13-2019, 03:04 AM
stefanboman stefanboman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm
Posts: 107
Default S6 MTM noise

Hi,

just wanted to check about this(somewhat)minor but annoying issue I've had since day 1 with our S6.
The MTM constantly make a high pitch acoustic noise, almost like crickets.
It's extra loud before I lock the Xmon to the S6.

My studio isn't overly quiet but I can still hear the MTM noise in the background.
I'm surprised that that a high end product like this isn't more quiet especially when a lot of the consoles are installed in extremely well built and quiet rooms.

Pretty sure it's not my unit that is faulty since I've had it replaced two times and all three units have had the same type of squealing noise.

Do all MTM make this noise?
Here's a recording of the noise from my phone.
https://www.dropbox.com/s/j34w6r3epu...noise.mp3?dl=0
__________________
__________________
Stefan Boman
Park Studios-Stockholm
www.parkstudios.se
stefan[at]parkstudios.se
Avid S6
EMI TG12345
Neve 8058

Last edited by stefanboman; 12-13-2019 at 03:13 AM. Reason: miss spelling
Reply With Quote
  #2  
Old 12-13-2019, 06:33 AM
creativecontrol's Avatar
creativecontrol creativecontrol is online now
Avid
 
Join Date: Nov 2007
Location: Madison, WI
Posts: 814
Default Re: S6 MTM noise

I'm going to defer to Eddie on this one. I honestly haven't heard any complaints about this in the field for a very long time.


Jeff
__________________
Jeff Komar
Applications Specialist, Pro Audio
Avid
Reply With Quote
  #3  
Old 12-16-2019, 03:35 AM
stefanboman stefanboman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm
Posts: 107
Default Re: S6 MTM noise

Eddie, any thoughts on this?
__________________
__________________
Stefan Boman
Park Studios-Stockholm
www.parkstudios.se
stefan[at]parkstudios.se
Avid S6
EMI TG12345
Neve 8058
Reply With Quote
  #4  
Old 12-17-2019, 02:10 AM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is online now
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 2,294
Default Re: S6 MTM noise

There are a few things that can make noise on the MTM. The fan could not be switching off after booting into the MTM App (Easy to hear and see), The SSD has been known to have components go noisy...but most likely its the heat pipes making the noise, this can be heard if you do CPU intensive stuff on the MTM the noisy will change. This last one is not fixable unfortunately.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-19-2019, 07:17 AM
stefanboman stefanboman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm
Posts: 107
Default Re: S6 MTM noise

Thanks for the info Eddie.

It's not the fan as that shuts off after boot.

The heat pipes. What noise would they make? Noises when they change temperature?
Does not sound like metallic noises due to temperature changes.

Sounds more like some sort of "data flow" for lack of a better description.

Maybe it's the SSD? Maybe that's in more or less constant use between the S6 software and the Windows shell?

Are there different hardware revisions of the MTM?
Any changes over the years that could affect this noise issue?

Here's a better recording of the noise:
https://www.dropbox.com/s/yux010kun4...2%205.m4a?dl=0

Do you hear that on your S6s? Quite audible within a foot or two from the MTM.
__________________
__________________
Stefan Boman
Park Studios-Stockholm
www.parkstudios.se
stefan[at]parkstudios.se
Avid S6
EMI TG12345
Neve 8058
Reply With Quote
  #6  
Old 12-19-2019, 07:47 AM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is online now
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 2,294
Default Re: S6 MTM noise

There have been many revisions to the Master Module but none in that area. If you are under support you could ask Customer Service
Reply With Quote
  #7  
Old 12-19-2019, 10:43 AM
stefanboman stefanboman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm
Posts: 107
Default Re: S6 MTM noise

I am. Will do that.
But does your S6 sound the same as the linked audio file?
__________________
__________________
Stefan Boman
Park Studios-Stockholm
www.parkstudios.se
stefan[at]parkstudios.se
Avid S6
EMI TG12345
Neve 8058
Reply With Quote
  #8  
Old 12-19-2019, 11:14 AM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is online now
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: Santa Cruz
Posts: 2,294
Default Re: S6 MTM noise

Its hard to tell from that file, sorry (I'm actually on Vacation at the moment too so can't check)
Reply With Quote
  #9  
Old 12-19-2019, 11:56 PM
stefanboman stefanboman is offline
Member
 
Join Date: Sep 2009
Location: Stockholm
Posts: 107
Default Re: S6 MTM noise

Sorry Eddie. Have a lovely vacation!

Any other users hearing this sound from their S6?
__________________
__________________
Stefan Boman
Park Studios-Stockholm
www.parkstudios.se
stefan[at]parkstudios.se
Avid S6
EMI TG12345
Neve 8058
Reply With Quote
  #10  
Old 12-20-2019, 10:06 AM
Brandonx1 Brandonx1 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2003
Location: Los Angeles
Posts: 2,866
Default Re: S6 MTM noise

Quote:
Originally Posted by stefanboman View Post
Thanks for the info Eddie.

It's not the fan as that shuts off after boot.

The heat pipes. What noise would they make? Noises when they change temperature?
Does not sound like metallic noises due to temperature changes.

Sounds more like some sort of "data flow" for lack of a better description.

Maybe it's the SSD? Maybe that's in more or less constant use between the S6 software and the Windows shell?

Are there different hardware revisions of the MTM?
Any changes over the years that could affect this noise issue?

Here's a better recording of the noise:
https://www.dropbox.com/s/yux010kun4...2%205.m4a?dl=0

Do you hear that on your S6s? Quite audible within a foot or two from the MTM.
No your MTM should not sound like that. Might be the ssd. Send it in and get a replacement. FYI make sure to get your files of the MTM before the RMA swap
__________________
Brandon Howlett
Vibe Audio Post, Inc.
Re-recording Mixer
Custom Build CPU, HDX 1, Omni, 192 I/O Digital
S6 M10 24 fader
Satellite Mac Pro, HDNative, 192 I/0
Black Magic HD Extreme
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -7. The time now is 10:02 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com