Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > macOS

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-04-2012, 05:52 PM
shizzlemayne shizzlemayne is offline
Member
 
Join Date: Feb 2012
Location: Racine
Posts: 38
Default Power Mac G5 Worth it?

I have always been on a PC but have always wanted a mac well today one of my guys tells me he has a Mac g5 with a dual core processor 1.8ghz with only 1GB of ram for sale he wants 800 obo with 2 23 in screens

I dont really need the screens I already have a nice hdtv I will use
but i guess i cannot upgrade the processor so my ? is will this be as powerful as my PC laptop that has 8GB ram and I5 processor >?

or would I be wasting my money I might be able to get the g5 for $500 with out the screens
Reply With Quote
  #2  
Old 09-04-2012, 06:06 PM
Carl Lie Carl Lie is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: New York City
Posts: 1,071
Default Re: Power Mac G5 Worth it?

Don't waste your money on it. I think I read that it won't run PT 10. Might want to check on that but it's an old processor and just doesn't seem worth it to me.

C
__________________
PT 2020..5 12 HDX OMNI+HDX8x16 -Mac Pro 12 Cores 48 GB RAM OS 10.13.6 - API 16 channel - AMS Neve 16 channel, AMS-Neve-SSL-GML -Pres/Processing, Bock Audio, BLUE Bottle, Neumann, Josephson -Mics, Bogner, Kemper- Guitar, Chandler Zener-Curve Bender Outboard/Master. UAudio, Waves, Plugin Alliance etc.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-04-2012, 06:12 PM
Craig F Craig F is offline
Member
 
Join Date: Aug 2000
Location: Portland, OR
Posts: 12,591
Default Re: Power Mac G5 Worth it?

it won't run anything past 8.0.1
it needs RAM

your i5 laptop will run rings around it
__________________
...

"Fly High Freeee click psst tic tic tic click Bird Yeah!" - dave911

PT11 System Requirements link http://avid.force.com/pkb/articles/C...m-Requirements


Thank you,

Craig
Reply With Quote
  #4  
Old 09-04-2012, 06:16 PM
necjamc necjamc is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: RI
Posts: 2,667
Default

I have 2 G5 dual 2.0 with 4 gigs of ram each. One has quit working and appears to be the logic board. The other will only work with the 4 sticks of memory in it now. Adding more causes errors. (most likely because they are unmatched and not really an issue). I can run up to 8.0.1 and no further. As well as only up to Leopard. Ok for tracking but no where near enough to mix with. Waves is stuck at ver 7 as well. For 800 bucks that's an iPad or another interface. Eleven rack or a decent PC laptop or a good chunk of a new desktop. I paid 100 for each of mine. And they only needed graphics cards. $80 on eBay. So I say not worth it.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-04-2012, 07:03 PM
YYR123's Avatar
YYR123 YYR123 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Austin TX
Posts: 13,737
Default

Well said people - 2 or 3 years ago u might have been shot for saying a G5 wasn't worth it - but today that's the truth -

I have myself resisted to buy G4 PB at a steal and a G5 for $250 with the same spec that u have laid out !!!! Not worth it
__________________
Daniel
HDX - PT12.5.1 - HD I/O 16x8x8
Win10-Pro (v1709)- 6 Core i7-6850k - ASUS X99 Deluxe ii
D-Command Main Unit - 'Ole Blue


http://www.sknoteaudio.com/ plugins rock and are affordable.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-05-2012, 04:58 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 17,516
Default Re: Power Mac G5 Worth it?

Quote:
Originally Posted by shizzlemayne View Post
I have always been on a PC but have always wanted a mac well today one of my guys tells me he has a Mac g5 with a dual core processor 1.8ghz with only 1GB of ram for sale he wants 800 obo with 2 23 in screens

I dont really need the screens I already have a nice hdtv I will use
but i guess i cannot upgrade the processor so my ? is will this be as powerful as my PC laptop that has 8GB ram and I5 processor >?

or would I be wasting my money I might be able to get the g5 for $500 with out the screens
Save your money and if it's tight then go for a refurb from the Mac store. The G5 is a Power PC chip and current versions of PT need an Intel chip cpu.

However you could use the G5 as a heater in the winter time.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #7  
Old 09-05-2012, 05:54 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 20,080
Default Re: Power Mac G5 Worth it?

Only good reason for buying a G5 would be that you have old (PCI) HD cards for it and you plan to have TDM-only sessions. HD3 is still just as powerful as ten years ago and if you don't use RTAS it doesn't matter how much CPU power you have or lack.

Last PCI G5 was produced +7 years ago so it's not good value for anything except hosting PCI cards.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-05-2012, 06:15 AM
Stig Eliassen's Avatar
Stig Eliassen Stig Eliassen is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2005
Location: Norway @ Studio Varmt & Trangt
Posts: 7,455
Default Re: Power Mac G5 Worth it?

Quote:
Originally Posted by JFreak View Post
Only good reason for buying a G5 would be that you have old (PCI) HD cards for it and you plan to have TDM-only sessions. HD3 is still just as powerful as ten years ago and if you don't use RTAS it doesn't matter how much CPU power you have or lack.

Last PCI G5 was produced +7 years ago so it's not good value for anything except hosting PCI cards.
Well said.
__________________
Studio rig - Pro Tools|HDX 2018.7 | Logic Pro X.4.2 | Avid HD I/O (8x8x8) | 6-core 3.33 Westmere w/24GB RAM | OS 10.12.3 | D-Command ES | Eleven Rack | Vienna Ensemble Pro 5
Mobile rig - Macbook Pro i7 w/16GB RAM | UA Apollo 8p | Pro Tools|HD 2018.3 | Logic Pro X.4.2 | OS 10.12.6
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
002R Faults + power harness + no phantom power DaveSB 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 01-26-2009 01:10 AM
Correct Order to Power Up & Power Down Digi 002 Rack? bilco 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 9 02-12-2008 06:57 AM
Furman balanced power conditioners. Worth it? superdood General Discussion 6 12-12-2002 07:13 AM
Is it worth upgrading a power mac 7500/100??? Big Tyme 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 4 08-10-2002 06:09 AM
Is it worth upgrading a power mac 7500/100??? Big Tyme General Discussion 7 08-09-2002 03:37 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:25 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com