Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-11-2018, 06:48 PM
holyspicoli holyspicoli is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 70
Default Hardware insert removal from session causes serious PT instability/9173 errors

Anyone having this incredibly frustrating issue? On a 2010 Mac Pro, PT Ultimate 2018.7, macOS Sierra 12.12.6. Been working on a heavy duty mix just fine with no serious problems, and have had one track sending out to a hardware insert. I printed the track including the insert via "Commit" - now removing or deactivating that insert causes Pro Tools to go into it's "instability mode" where all the CPU usage meters are wobbling around and playing the track at any point immediately throws out the 9173 error. I add the hardware insert back anywhere in the session, all is fine again....remove it, and the session won't play and is unstable. Pretty weird bug that's very annoying right now. I've trashed prefs and DB, restarted comp, changed audio engine and back again, all of it, no luck. I can't use this session unless this hardware insert is in it which makes no sense. Any advice anyone? Using my Avid HD Omni interface btw, connected via HD Native card into the Mac

Last edited by holyspicoli; 09-11-2018 at 06:58 PM. Reason: added info
Reply With Quote
  #2  
Old 09-12-2018, 09:49 AM
john1192 john1192 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2001
Location: Woodland Hills
Posts: 5,768
Default Re: Hardware insert removal from session causes serious PT instability/9173 errors

Quote:
Originally Posted by holyspicoli View Post
Anyone having this incredibly frustrating issue? On a 2010 Mac Pro, PT Ultimate 2018.7, macOS Sierra 12.12.6. Been working on a heavy duty mix just fine with no serious problems, and have had one track sending out to a hardware insert. I printed the track including the insert via "Commit" - now removing or deactivating that insert causes Pro Tools to go into it's "instability mode" where all the CPU usage meters are wobbling around and playing the track at any point immediately throws out the 9173 error. I add the hardware insert back anywhere in the session, all is fine again....remove it, and the session won't play and is unstable. Pretty weird bug that's very annoying right now. I've trashed prefs and DB, restarted comp, changed audio engine and back again, all of it, no luck. I can't use this session unless this hardware insert is in it which makes no sense. Any advice anyone? Using my Avid HD Omni interface btw, connected via HD Native card into the Mac
does the same thing happen if you just Disable the Insert - not just removing it
__________________
Mac Pro 6-core 3.33ghz (2012) 24gb ram 256gb SSD -OS 10.12.6 for PT 11.3.2 & 2019.6 last version
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro

Macbook Pro july 2014 2.5ghz 16gb ram 512gb SSD - OS10.14.6 - PT 2019.6 Ended here ..
Logic Pro X latest version
RME BabyFace Pro
Reply With Quote
  #3  
Old 09-12-2018, 11:14 PM
holyspicoli holyspicoli is offline
Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 70
Default Re: Hardware insert removal from session causes serious PT instability/9173 errors

Yes, simply disabling the insert gives the same problem. This is one of the strangest things I've ever seen in 15+ years of working in Pro Tools. There's something corrupt with the session I think
Reply With Quote
  #4  
Old 07-29-2020, 04:21 PM
Franklyn Franklyn is offline
Member
 
Join Date: Nov 1998
Location: Stuttgart, Germany
Posts: 277
Default Re: Hardware insert removal from session causes serious PT instability/9173 errors

I have the same problem with PT 2020.5 in some of my last sessions with hardware I/O.

did you find a solution?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-30-2020, 09:10 AM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: Norwich, CT
Posts: 35,722
Default Re: Hardware insert removal from session causes serious PT instability/9173 errors

Is it only 1 session or all? If its just the one, does it matter where the hardware insert is used(IOW, can you move the insert to another track, like an unused AUX track)? I know this isn't a real answer, but if you can find a way to make things run, I would do whatever it takes to finish the project.

The next stage of troubleshooting would probably be to create a new blank session and start importing from the funky session. Maybe bring in a dozen tracks at a time and test at each stage(leaving the track with the hardware insert until last)?
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #6  
Old 07-30-2020, 10:54 AM
Franklyn Franklyn is offline
Member
 
Join Date: Nov 1998
Location: Stuttgart, Germany
Posts: 277
Default Re: Hardware insert removal from session causes serious PT instability/9173 errors

I can drag the I/O to another track or aux, but the track has to be send to the masterbus. if I drag it to a track with a direkt Hardware out it doesn't work.

I have a lot of sessions where a got this problem and I am sure importing in a bank session is no solution. its a chematic problem you can recreate.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
More AAE -9173 Errors, At Wits End! Cota332 Pro Tools 12 3 04-28-2017 07:38 AM
11.1.3 -9173 every time you insert a 3rd party plug question. johnsimmons macOS 23 04-15-2015 02:21 PM
CPU 50-50% PT, 22% PC: Why? 9173 Errors dougdude9 Pro Tools 11 14 03-23-2015 03:58 PM
i7 Macbook Pro - 11.0.2 / 11.0.3 constant -9173 errors A Chapman macOS 13 12-18-2013 09:36 PM
hardware insert causing instability question Measuring Man macOS 0 01-31-2013 04:11 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:06 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com