Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Mixing > System 5

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-14-2016, 12:30 PM
Patzag1 Patzag1 is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Caribbean
Posts: 26
Default CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

Hi.
Something started to happen recently and I have not been able to isolate why:

When moving the Control Room Volume knob down from maximum, the volume drastically reduces when I reach -15 until t's almost off at -18. Continuing to move the knob down results in the sound coming back quite loud just under -18. The same thing happens although less drastically at -25 db.
The exact spots where this occur is 100% reproducible. Changing the monitor calibration does not alter the behavior. It's still at -15.

The same thing happen when I solo an input and use the solo knob, so I'm pretty sure it's not the volume encoder - the encoder display is also very smooth, unlike the audio output.

Could be the MC524? But I swapped the 2 cards and the problem remains the same.

Any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 05-16-2016, 07:18 AM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is offline
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: San Francisco
Posts: 1,456
Default Re: CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

Sounds like the TCC card or cable.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-16-2016, 07:57 AM
Patzag1 Patzag1 is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Caribbean
Posts: 26
Default Re: CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

Quote:
Originally Posted by EddieJones View Post
Sounds like the TCC card or cable.
Thanks.

I tried two different cables, same issue.
I re-seated the card - same issue.
I re-flashed the firmware of the TCC card - same issue.
I tried using the Monitors A. B, C and D as an alternative, same issue.

Any other ideas?
Reply With Quote
  #4  
Old 05-16-2016, 08:08 AM
EddieJones's Avatar
EddieJones EddieJones is offline
Avid
 
Join Date: Dec 2014
Location: San Francisco
Posts: 1,456
Default Re: CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

You could try testing the encoder/boards.

Test Mode on a control module is the upper 2 left-most buttons pressed simultaneously after boot. Encoder test on a 401 is the ‘EQ/Filts’ button on the Channel Strip. Watch the readout and the Halo as the encoder is turned. Look for erratic behavior.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-16-2016, 09:18 AM
Patzag1 Patzag1 is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Caribbean
Posts: 26
Default Re: CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

Quote:
Originally Posted by EddieJones View Post
You could try testing the encoder/boards.

Test Mode on a control module is the upper 2 left-most buttons pressed simultaneously after boot. Encoder test on a 401 is the ‘EQ/Filts’ button on the Channel Strip. Watch the readout and the Halo as the encoder is turned. Look for erratic behavior.

Thanks, I'll do that. Do you know if there's a way to capture the TCC Input/output and checkout what data arrives IN the card and/or what come OUT?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-16-2016, 09:36 AM
Patzag1 Patzag1 is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Caribbean
Posts: 26
Default Re: CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

Thanks Eddie.

Tested the 401. All knobs functioning perfectly and smoothly. Since all the outputs demonstrate the same behavior, I did not expect all the knobs to be mis-functioning.

It seems to be a control issue. Either card, cable or 524.

Since I tried two cables with no change of behavior, I assume it's either card or 524.

Since I tried the 2 cards swap in the 524 with no change in behavior, it's most likely either the 524 control board or the TCC card. I you know any way to isolate the culprit, I would appreciate it.
Reply With Quote
  #7  
Old 05-17-2016, 12:29 PM
Patzag1 Patzag1 is offline
Member
 
Join Date: May 2016
Location: Caribbean
Posts: 26
Default Re: CM 401 Control Room Output issue - Help needed!

I am now successfully using Digital Monitors, which obviates the problem caused by the disfunction described above.

But to be honest, I would prefer to use the MC524 in its original purpose. I would still appreciate assistance in handling the cause of the problem so I have a fully functioning system.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Advice needed on setting up displays in control room and VO booth citysoundman Post - Surround - Video 8 12-28-2012 10:08 AM
Monitor/Display/Keyboard stand needed for control room Armando Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 04-14-2011 10:20 AM
Control 24 issue.. Noise (hum) on the output. ZeusHead ICON & C|24 2 01-29-2008 12:14 PM
Uneven Control room output-still Tom Mix ProControl, Control|24, Command|8 0 03-09-2006 05:06 PM
Control room layout advice needed... Siberian 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 0 01-20-2004 12:37 PM


All times are GMT -7. The time now is 05:47 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com