Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools SE and Essential (Mac)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-02-2011, 03:05 PM
bheinlein1 bheinlein1 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: United States
Posts: 2
Unhappy "Access Violation" When Trying to Record

I just got the M-Audio KeyStudio and installed protools and the drivers with no problems and followed all the instructions, but when I try to record anything or playback a demo song it says "An access violation has occurred", then when I say ok and try again it says "assertion in "/Code/se/alturaports/pt4_app/mdie/macbuild/.../mdie/trackplayer.cpp", line 476". I have no idea what to do.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-12-2011, 04:12 AM
Avid Product Design Avid Product Design is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 105
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

Can you please provide details of your computer and operating system.
__________________
Product Designer
Avid
Reply With Quote
  #3  
Old 01-12-2011, 05:03 PM
bheinlein1 bheinlein1 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: United States
Posts: 2
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

I have a 13" Macbook Pro, 2.26 GHz, 2GB RAM, running Snow Leopard v10.6.6...

I also use a 4TB external through firewire, the only other hardware I use other than the keystudio keyboard and the micro usb interface, is a behringer mixer and a microkorg synth but those have been disconnected throughout installation.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-13-2011, 12:53 AM
Avid Product Design Avid Product Design is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 105
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

Thanks for the additional details. Please try each of the following in turn and let me know the results:

1. Set Pro Tools SE > Preferences > Audio to "Mixing or Producing".

2. Unplug the firewire hard drive and try saving the session on the internal drive.

3. Unplug everything except the Micro USB. Make sure that the Micro USB is in the USB port nearest to the front of the computer.
__________________
Product Designer
Avid
Reply With Quote
  #5  
Old 03-13-2011, 06:35 PM
bsainted bsainted is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Watertown, MA
Posts: 5
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

I am having the same issue/error message-----I have a MacBook Pro with OS X (just bought it a week ago, so I assume it's the most recent version) and I use a M-Audio MobilePre with ProTools SE 8.0.3 and a M-Audio 49 Oxygen controller. ProTools recognizes the controller, but when I record-enable the track, and then hit record then play in the transport bar, it comes up with the identical error message. HELP! :)
Reply With Quote
  #6  
Old 03-15-2011, 07:06 AM
Avid Product Design Avid Product Design is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 105
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

There are newer drivers available for download than those on the Pro Tools SE install DVD. Please download and install the latest driver for your audio device:

http://m-audio.com/index.php?do=support&tab=driver

Let us know if this fixes the issue that you are experiencing.

Tim A
__________________
Product Designer
Avid
Reply With Quote
  #7  
Old 03-21-2011, 02:04 AM
Steven Gamel Steven Gamel is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: los angeles
Posts: 5
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

This same thing happened to my friend a few weeks ago. Did it help?
Reply With Quote
  #8  
Old 03-22-2011, 02:55 AM
Avid Product Design Avid Product Design is offline
Avid
 
Join Date: Jan 2011
Location: London
Posts: 105
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

Thanks for the information. Our engineers are in the process of obtaining hardware and looking into this issue which seems to be specific to the new i-series MacBook Pros. We will post more information on the forums as soon as it becomes available.

Tim A
__________________
Product Designer
Avid
Reply With Quote
  #9  
Old 04-01-2011, 10:08 AM
ryans ryans is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Calgary
Posts: 1
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

Quote:
Originally Posted by bheinlein1 View Post
I just got the M-Audio KeyStudio and installed protools and the drivers with no problems and followed all the instructions, but when I try to record anything or playback a demo song it says "An access violation has occurred", then when I say ok and try again it says "assertion in "/Code/se/alturaports/pt4_app/mdie/macbuild/.../mdie/trackplayer.cpp", line 476". I have no idea what to do.
I'm having the exact same issue. I tried the suggested solution above and nothing worked.

System:

MacMini 2.4
OS 10.6.7
MBox 2
Pro Tools LE 8.0.4
Reply With Quote
  #10  
Old 04-03-2011, 10:55 PM
o-dog o-dog is offline
Avid
 
Join Date: Nov 2010
Location: Tokyo/JAPAN
Posts: 2
Default Re: "Access Violation" When Trying to Record

Hi,
I had the same error but I could resolve by launching OS as 32-bit mode instead of 64-bit mode.
http://support.apple.com/kb/HT3773?viewlocale=en_US
I "clean"-uninstalled Pro Tools and the driver ,then I reinstalled them after launching in 32-bit mode.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
assertion in "..\Mdie_TrackPlayer.cpp", line 469 / access violation/ DAE error -9400 thibault 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 04-22-2013 05:08 PM
Help with Pro Tools "Access violation occurred unable to read dll" issue dfeeley 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 06-16-2011 09:01 PM
"Access violation" whenever I record enable a track Lastmboy Pro Tools Software (Win) 5 06-02-2011 10:21 PM
Help with "Could not complete the exit command because Access Violation occurrred" keithl 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 03-06-2010 06:24 PM
"access violation " protools can not make auto backup " nachonieto 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 12-16-2008 03:54 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:54 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com