Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2018

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-28-2019, 09:32 AM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 626
Default The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Good morning,
I have a Lenovo laptop, 16 gig Ram, with a Qcon Pro X control surface and an MBox 3 for connecting guitars etc. So I go to open a session, and I'm greeted by this message, that the playback engine doesn't support 96 Hz.. In the Setting tab, I see the playback engine. I see the Mbox selected, 512 sample rate, but I don't see where to look at the Hz numbers..Is this something to look at in the Mbox 3 control area? I looked but was worried about playing around in there.. I'm perplexed. Can someone explain this error to me, and where I might go to fix it? Thank you
Reply With Quote
  #2  
Old 09-28-2019, 09:58 AM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,610
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Hi please check at windows sound panel if your mbox is selected as default playback device by win, if so, select your onboard audio as default and try again.
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #3  
Old 09-28-2019, 09:59 AM
jeam25's Avatar
jeam25 jeam25 is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2002
Location: Puerto Rico
Posts: 2,610
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Also double check you have the correct lastest driver for your mbox/os.
__________________
- Jesus Alvarado -

Keep the volume UP !
Reply With Quote
  #4  
Old 10-01-2019, 05:25 PM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 626
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Well, I checked my Windows sound settings and yes, Mbox was selected so I went with the Real Tec High Definiition for both soundout & mic. I have the newest drivers for the Mbox 3, and I still got the reeor message... I wish I was a better detective.
Reply With Quote
  #5  
Old 10-01-2019, 05:27 PM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,212
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Are you sure PT is using that for playback? Press and hold 'N' while launching PT so the playback settings window opens first.
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-02-2019, 10:12 AM
The Weed's Avatar
The Weed The Weed is offline
Member
 
Join Date: Jul 2001
Location: Toronto, Ontario, Canada
Posts: 6,168
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Set the Realtek as default for everything under Control Panel>Sound and Disable anything else you see under there. Then do as Janne suggested, Hold down "N" while launching Pro Tools and see if you can get the Playback Dialogue screen and choose the Mbox as the engine.
__________________
Take your projects to the next level with a
non-union national read at a reasonable rate
Demos: brucehayward dot com
Source-Connect: brucehayward
Reply With Quote
  #7  
Old 10-02-2019, 01:01 PM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 626
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Thank you for the ideas. I will report back with the results.
Reply With Quote
  #8  
Old 10-05-2019, 05:32 PM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 626
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Just wanted to say thanks to Moderator Jean. Mbox was default sound & when changed to the inboard, the error went away.. Thx much
Reply With Quote
  #9  
Old 10-06-2019, 06:16 AM
JFreak's Avatar
JFreak JFreak is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2003
Location: Tampere, Finland
Posts: 17,212
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

No problem. And yes, Janne is Jean in french
__________________
Janne
What we do in life, echoes in eternity.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-15-2019, 07:48 PM
RichrdC RichrdC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Thousand Oaks, California
Posts: 626
Default Re: The current playback engine does not support a sample rate of 96 kHz

Sorry Janne.... Sometimes I can't read!!
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Current Playback Engine does not Support a Sample Rate of 48 Hz Glide Pro Tools 12 13 02-08-2017 03:49 PM
Current Playback Engine does not support sample rate sharpo07 Pro Tools 11 7 01-08-2016 06:32 AM
the current playback engine does not support a sample rate of 44.1 khz bzerk Pro Tools 12 11 05-03-2015 08:13 PM
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz. allegrarc macOS 9 11-27-2014 10:43 PM
The current playback engine does not support a sample rate of 48 kHz oNeKOG Third Party Interfaces 3 09-08-2014 05:36 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:43 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com