Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Pro Tools 2019

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-11-2019, 09:32 AM
Downtown_BE Downtown_BE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: switzerland
Posts: 150
Default Memory usage very high in empty session

I upgraded to 2019.10 just to try it out and I'm having the memory in system usage at 67% in an empty session - is this a bug or am I missing something?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-12-2019, 10:33 AM
TMNTfan TMNTfan is offline
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: US
Posts: 10
Default Re: Memory usage very high in empty session

Are you on Windows or Mac?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2019, 04:55 AM
migueldgoncalves migueldgoncalves is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Portugal
Posts: 35
Default Re: Memory usage very high in empty session

Quote:
Originally Posted by Downtown_BE View Post
I upgraded to 2019.10 just to try it out and I'm having the memory in system usage at 67% in an empty session - is this a bug or am I missing something?
I noticed the same thing. After looking at the Activity Monitor (MacOS) I realised the Video Engine is eating up a bunch of memory. Rolled back to 2019.6 and it's better now.

Try disabling the video engine and see if you notice a difference.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-14-2019, 11:53 AM
Downtown_BE Downtown_BE is offline
Member
 
Join Date: Dec 2011
Location: switzerland
Posts: 150
Default Re: Memory usage very high in empty session

cool thx for the advice I´ll check that going back to 2019.6 - I´m on mac mojave
Reply With Quote
  #5  
Old 12-25-2019, 08:03 AM
migueldgoncalves migueldgoncalves is offline
Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: Portugal
Posts: 35
Default Re: Memory usage very high in empty session

Pro Tools 2019.12's video engine seems to also eat up a lot of memory on my machine. Can anyone confirm this, please?

Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Reply With Quote
  #6  
Old 12-29-2019, 08:32 PM
Slideslinger's Avatar
Slideslinger Slideslinger is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: Memphis TN
Posts: 2
Default Re: Memory usage very high in empty session

Quote:
Originally Posted by migueldgoncalves View Post
Pro Tools 2019.12's video engine seems to also eat up a lot of memory on my machine. Can anyone confirm this, please
Yup - absolutely no question. My RAM was running at a comfortable 50% (approximately), in version 2019.10. And, I should probably mention that my install had a video error of some kind, so the video engine would not load. No biggie for me, as it isn't a feature I use in my day to day work.
Until ...I installed the 2019.12 update this morning. One of the first things I checked was to see whether or not the video engine would load. It did. Which would explain why my memory was maxing out at almost 90%. Good news is that I disabled the video engine and the memory dropped back down to a sane amount...
__________________
PT 2019.10 | Win 10 Pro V.1903
Intel NUC6i7KYK Skull Canyon
Core i7-6770HQ @ 2560 MHz(x8) | 32GB DDR4 | Samsung Pro EVO M.2 SSD (x2)
Apollo Twin Duo USB, UAD Satellite Quad USB
www.screaminblues.com

Last edited by Slideslinger; 12-29-2019 at 09:04 PM.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Seeking actual session sizes and RAM Memory usage. IronlionGuitar Pro Tools 2018 12 11-28-2018 01:25 PM
System Usage: Memory sitting on 40-60% in empty session? YMAaron macOS 2 01-05-2017 04:02 AM
82-84% memory usage on blank session??? MattNes Pro Tools 12 7 02-17-2016 10:17 AM
System Usage not empty in PT9.0.1 HiLoc macOS 3 03-02-2011 06:03 PM
100% cpu usage , empty session balladpunk 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 08-11-2007 11:20 AM


All times are GMT -7. The time now is 07:08 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com