Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-03-2017, 06:21 PM
Carl Lie Carl Lie is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: New York City
Posts: 1,047
Default Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

Was wondering if anyone else with a 5,1 mac pro (six core) had issues upgrading to Sierra. I've installed twice and it hangs up on a kernel panic and forever loops between that and restarting.

Any advice is welcome.

Carl
__________________
PT 2019.12 HDX OMNI+HDX8x16 -Mac Pro 12 Cores 48 GB RAM OS 10.12.5 - API 16 channel - AMS Neve 16 channel, AMS-Neve-SSL-GML -Pres/Processing, Bock Audio, BLUE Bottle, Neumann, Josephson -Mics, Bogner, Kemper- Guitar, Chandler Zener-Curve Bender Outboard/Master. UAudio, Waves, Plugin Alliance etc.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-03-2017, 07:18 PM
DJ Hellfire DJ Hellfire is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 2,032
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

No issues here. I did an upgrade from Yosemite, not a full reinstall. I have a 4,1 upgraded to 5,1. Install was a breeze. Performs great too. Try a complete reformat instead of an upgrade.
__________________
www.HellfireBeats.com

Akai MPC 2000XL, Akai MPC X, Mackie 1202VLZ Pro, Akai Advance 61, Focal Alpha 80, UAD 2 Apollo Quad, UAD 2 Satellite Quad, UAD 2 Octo PCIe, Neve R6 "Lunch Box", Neve Portico 511, Neve Portico 551, Neumann TLM49

Pro Tools 2018.10

Mac Pro 4,1 (5,1 upgrade), Early-2009, 3.46GHz Nehalem 12-Core, 32GB RAM - OS 10.12.6

13" MacBook Pro, Late-2011, 2.4GHz Dual Core i5, 16GB RAM - OS 10.12.6

27" iMac, Late-2012, 3.4GHz i7, 24GB RAM - OS 10.12.6
Reply With Quote
  #3  
Old 01-03-2017, 07:24 PM
Barry Johns Barry Johns is offline
Member
 
Join Date: Dec 2002
Location: Orlando, FL
Posts: 3,567
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

I read somewhere where you need to upgrade the Wi-Fi and Bluetooth card to an all in one, to be able to install Sierra.

http://www.osxwifi.com/apple-broadco...nd-macpro-2010
__________________
HD Native Pcie, PTHD 11, PT12 Vanilla, Omni, Lynx Aurora 16, 192 I/O (16 in/8 out), 24 Fader D-Command, lots of preamps and compressors.

MacPro 5.1 (12) Core (2009 MacPro 8 Core Upgraded to a 12 Core MacPro), 56 Gig Ram, SSD System & 3 - 2TB Drives, OSX 10.9.5, Windows 10 Via Bootcamp
Reply With Quote
  #4  
Old 01-03-2017, 09:14 PM
ramonetl ramonetl is offline
Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Seattle
Posts: 261
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

I just got a 6 core mac pro today and it had el capitan and I upgraded it no issues. If you are getting a kernel panic error that correlates to a windows bsod and I would suspect an issue with your ram. Try removing some or downgrading to rule that out. Mine is cheery as hell with Sierra.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2017, 05:59 AM
denka's Avatar
denka denka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Denmark
Posts: 577
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

I've made firmware update from 4.1 to 5.1 and Sierra installed smoothly.
__________________
AVID HD Native PCIe + HD OMNI; Digidesign 192 I/O (2x) & 96 I/O; Icon QCON Pro & QCON EX; Softube Console 1; NI Kontrol 25; Arturia SparkLE; UAD-2 Satellite DUO; UAD-2 PCIe DUO; Tascam DA-3000; TK Audio BC1-S; Warm Audio WA76; SSL XLogic Alpha Channel (x2); SSL X-PATCH; Lindell Audio 6X-500, 7X-500 & PEX-500 (all x2), lots of TCE & Lexicon reverbs; VintageMaker LittleOne 16/2 Summing Mixer; MUTEC MC3+ SmartClock; Mac Pro (2009) 8 Core 2.26; 24 Gb RAM; Pro Tools HD 12.8
Reply With Quote
  #6  
Old 01-04-2017, 06:29 AM
DJ Hellfire DJ Hellfire is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 2,032
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

Quote:
Originally Posted by Barry Johns View Post
I read somewhere where you need to upgrade the Wi-Fi and Bluetooth card to an all in one, to be able to install Sierra.

http://www.osxwifi.com/apple-broadco...nd-macpro-2010
Wow! Didn't know about this. It's completely false that you need to install these to upgrade to Sierra, as I have already done so. But this will be nice to have Bluetooth 4.0 for the Continuity and to be able to use the new Trackpad 2. Also, Sierra broke my wifi, which I believe is because there is no wifi adapter driver for the 4,1 wifi card. Although I don't use wifi, this will be good to have in case I ever need it.
__________________
www.HellfireBeats.com

Akai MPC 2000XL, Akai MPC X, Mackie 1202VLZ Pro, Akai Advance 61, Focal Alpha 80, UAD 2 Apollo Quad, UAD 2 Satellite Quad, UAD 2 Octo PCIe, Neve R6 "Lunch Box", Neve Portico 511, Neve Portico 551, Neumann TLM49

Pro Tools 2018.10

Mac Pro 4,1 (5,1 upgrade), Early-2009, 3.46GHz Nehalem 12-Core, 32GB RAM - OS 10.12.6

13" MacBook Pro, Late-2011, 2.4GHz Dual Core i5, 16GB RAM - OS 10.12.6

27" iMac, Late-2012, 3.4GHz i7, 24GB RAM - OS 10.12.6
Reply With Quote
  #7  
Old 01-04-2017, 08:25 AM
denka's Avatar
denka denka is offline
Member
 
Join Date: Dec 2005
Location: Denmark
Posts: 577
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

Quote:
Originally Posted by DJ Hellfire View Post
Wow! Didn't know about this. It's completely false that you need to install these to upgrade to Sierra, as I have already done so. But this will be nice to have Bluetooth 4.0 for the Continuity and to be able to use the new Trackpad 2. Also, Sierra broke my wifi, which I believe is because there is no wifi adapter driver for the 4,1 wifi card. Although I don't use wifi, this will be good to have in case I ever need it.
There's always BT/WIFI USB dongle you can use if you need.
__________________
AVID HD Native PCIe + HD OMNI; Digidesign 192 I/O (2x) & 96 I/O; Icon QCON Pro & QCON EX; Softube Console 1; NI Kontrol 25; Arturia SparkLE; UAD-2 Satellite DUO; UAD-2 PCIe DUO; Tascam DA-3000; TK Audio BC1-S; Warm Audio WA76; SSL XLogic Alpha Channel (x2); SSL X-PATCH; Lindell Audio 6X-500, 7X-500 & PEX-500 (all x2), lots of TCE & Lexicon reverbs; VintageMaker LittleOne 16/2 Summing Mixer; MUTEC MC3+ SmartClock; Mac Pro (2009) 8 Core 2.26; 24 Gb RAM; Pro Tools HD 12.8
Reply With Quote
  #8  
Old 01-04-2017, 09:00 AM
DJ Hellfire DJ Hellfire is offline
Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: New Jersey
Posts: 2,032
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

Quote:
Originally Posted by denka View Post
There's always BT/WIFI USB dongle you can use if you need.
Yeah, I know, but didn't want to. I hate having too much crap plugged in to USB. Currently have more crap plugged than I want.
__________________
www.HellfireBeats.com

Akai MPC 2000XL, Akai MPC X, Mackie 1202VLZ Pro, Akai Advance 61, Focal Alpha 80, UAD 2 Apollo Quad, UAD 2 Satellite Quad, UAD 2 Octo PCIe, Neve R6 "Lunch Box", Neve Portico 511, Neve Portico 551, Neumann TLM49

Pro Tools 2018.10

Mac Pro 4,1 (5,1 upgrade), Early-2009, 3.46GHz Nehalem 12-Core, 32GB RAM - OS 10.12.6

13" MacBook Pro, Late-2011, 2.4GHz Dual Core i5, 16GB RAM - OS 10.12.6

27" iMac, Late-2012, 3.4GHz i7, 24GB RAM - OS 10.12.6
Reply With Quote
  #9  
Old 01-04-2017, 04:22 PM
Carl Lie Carl Lie is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: New York City
Posts: 1,047
Default Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

Quote:
Originally Posted by ramonetl View Post
I just got a 6 core mac pro today and it had el capitan and I upgraded it no issues. If you are getting a kernel panic error that correlates to a windows bsod and I would suspect an issue with your ram. Try removing some or downgrading to rule that out. Mine is cheery as hell with Sierra.
Interesting because I just maxed out my RAM to 32 GB. Curious what you mean by 'windows bsod'?

I think the upgrade issue with with wifi is the 4,1 machines. Mine should be able to do this.

Thanks all.

Carl
__________________
PT 2019.12 HDX OMNI+HDX8x16 -Mac Pro 12 Cores 48 GB RAM OS 10.12.5 - API 16 channel - AMS Neve 16 channel, AMS-Neve-SSL-GML -Pres/Processing, Bock Audio, BLUE Bottle, Neumann, Josephson -Mics, Bogner, Kemper- Guitar, Chandler Zener-Curve Bender Outboard/Master. UAudio, Waves, Plugin Alliance etc.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-04-2017, 06:09 PM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 6,981
Lightbulb Re: Can't get Sierra on 5,1 Mac Pro

Quote:
Originally Posted by Carl Lie View Post
Interesting because I just maxed out my RAM to 32 GB. Curious what you mean by 'windows bsod'?
macOS kernel panic = Windows OS BSOD, where BSOD = Blue Screen Of Death

Quote:
Originally Posted by Carl Lie View Post
I think the upgrade issue with with wifi is the 4,1 machines. Mine should be able to do this.
Correct. Having said that, you need to identify what is causing the kernel panic. Have you tried starting up while holding the shift key? This will result in macOS starting up in Safe Boot. This disables all third party KEXTs. If you can startup in Safe Boot without a kernel panic, then some third party KEXT is incompatible with macOS Sierra.
__________________
Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.10)
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PT12.5 on Mac os Sierra juh Pro Tools 12 12 12-18-2017 03:57 PM
HDX and Sierra Jeffrey Talbot Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 5 11-16-2016 04:21 PM
OSX Sierra jack s. macOS 25 11-05-2016 05:51 AM
PT 12.6 HDX with OS Sierra. Quan Pro Tools 12 7 11-01-2016 12:49 PM
Should I Buy Before Sierra? Cutlerbri macOS 21 08-09-2016 02:09 PM


All times are GMT -7. The time now is 09:14 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com