Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Hardware > Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-06-2011, 06:38 PM
abt abt is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 207
Default HD OMNI digital I/O is a tease

I'm not asking anything really, just in for a chat I suppose.

So I've been playing around with my new Omni/HD Native setup. I really love it so far but I've got to say the the digital I/O is a bit of a tease. That is of course assuming that what I'm saying is correct.

The Omni can record up to 8 simultaneous inputs at a time. It can be a combination of the following sources

4 analog ins - 2 can mic ins
2 SPDIF ins OR 2 AES ins
8 ADAT ins

basically any combination of the above as long as it adds up to 8 ins.

It's the OR in the 2 SPDIF ins OR 2 AES ins that teases me so. You see I have an API A2D which, although I haven't done any real testing, I'm guessing is still going to be better than the mic pres on the Omni. This means if I want to use the omni analog ins and the API via spdif then I'm left with 6 simultaneous ins. I suppose I could get a Focusrite Octopre or similar, that would give a fair bit of flexibility giving 8 ADAT I/Os with mic/line inputs but I really think I'd only be using two of those on a regular basis. Then again being able to 8 mic inputs would be pretty sweet.

I'd love aes and spdif to work simultaneously.

Thanks for the chat.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-06-2011, 07:33 PM
nst7 nst7 is offline
Member
 
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati OH
Posts: 9,775
Default Re: HD OMNI digital I/O is a tease

You've pretty much figured it out. It's spidf OR AES for the 2 channel digital.

So if you're using the 4 analog ins, and your A2D, then you have 2 inputs left, which would have to hook up by Adat.

If you want to keep good quality going in to that, you might look at the Focusrite ISA 428 with digital card option, though you'd just be using 2 of the 4 preamps, since that uses up all the inputs.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2011, 08:48 PM
abt abt is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 207
Default Re: HD OMNI digital I/O is a tease

Yeah a Focusrite ISA 428 would be pretty sweet, too expensive for me just to add a couple of inputs.

I was thinking of getting a monitor controller but I really like the monitor controller on the omni, it's super simple and does all I need (except mono! I guess that means it doesn't do all I need. It's not a deal breaker) then I thought for the same money I could probably add an ADAT mic pre. This would not only give me more ins but also solve the problem of no windows playback. Currently I'm using analog in 3-4 for that. If I had an adat pre I could easily reroute ADAT channels if I needed, and when PT Native does windows playback (fingers crossed) I wouldn't even need to both with that.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-07-2011, 01:43 PM
albee1952 albee1952 is online now
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,646
Default Re: HD OMNI digital I/O is a tease

You discovered what I did as well. The Omni is a great device, but its really designed around a small operator that only needs a handful of inputs at any one time(which is why I have written it off my list). A moderately priced solution would be to add a used 96IO(around $700) and bring in more stuff via the digital inputs. The 8 analog inputs could also be handy for less "important" tracks(sound quality similar to the 003 interface). That would get you 16 more inputs over just the Omni
__________________
Gigabyte X79/intel i7 3930K, 32GB RAM, DIGI003 Rack
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #5  
Old 07-05-2012, 08:12 AM
Verve111 Verve111 is offline
Member
 
Join Date: May 2011
Location: Boulder, CO
Posts: 17
Default Re: HD OMNI digital I/O is a tease

Quote:
Originally Posted by nst7 View Post
You've pretty much figured it out. It's spidf OR AES for the 2 channel digital.

So if you're using the 4 analog ins, and your A2D, then you have 2 inputs left, which would have to hook up by Adat.

If you want to keep good quality going in to that, you might look at the Focusrite ISA 428 with digital card option, though you'd just be using 2 of the 4 preamps, since that uses up all the inputs.
The optical inputs are selectable to spdif optical. I think the real question is whether you can do AES/Spdif coax while also doing spidif optical. I feel like there are a lot more spdif devices out there.


Perhaps this little thing would help - http://www.musiciansfriend.com/pro-a...r?src=3WWRWXGB
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
OMNI digital input expansion options propower Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 1 07-10-2013 02:01 PM
Stereo Signal Tease + Flawless System Seeker ReynaldoPena Windows 0 11-04-2012 02:50 PM
HD Omni digital IO question Verve111 Pro Tools HDX & HD Native Systems (Mac) 3 09-14-2012 11:48 PM
Omni Digital 1-2? Cliffy_Boy Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 12-22-2011 02:45 PM
Omni with digital monitors? Baguette Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 12-05-2010 07:40 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com