Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 11

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #21  
Old 07-29-2013, 01:07 AM
asterix2k10 asterix2k10 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 37
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

I did a reformat and clean install of OS X Mountain Lion. Still doesn't work! I don't know what else to do.
Reply With Quote
  #22  
Old 07-29-2013, 03:48 AM
mrhood mrhood is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: JHB
Posts: 17
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

I also did the same, to no avail. Had to use Logic instead.

Strange thing is that Drew Mazurek (on this forum) can get it to work with his 2008 Mac Pro (exactly the same as one of my machines).
Reply With Quote
  #23  
Old 07-29-2013, 05:06 AM
Chief Technician's Avatar
Chief Technician Chief Technician is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: NYC
Posts: 6,981
Lightbulb Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

Please log this as a bug at protools.ideascale.com.
__________________
Jonathan S. Abrams, CEA, CEV, CBNT
Apple Certified - Technical Coordinator (v10.5), Support Professional (v10.6 through v10.10)
Reply With Quote
  #24  
Old 07-30-2013, 12:59 PM
asterix2k10 asterix2k10 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 37
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

Quote:
Originally Posted by Chief Technician View Post
Please log this as a bug at protools.ideascale.com.
submitted:

http://protools.ideascale.com/a/dtd/...ng/110688-3779
Reply With Quote
  #25  
Old 08-01-2013, 03:35 AM
asterix2k10 asterix2k10 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 37
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

It works now!

I upgraded to 32 GB RAM today (Crucial - used their system scanner to select the correct RAM for my system.) I also installed the latest EuControl software and hooked up an Avid Artist Mix and Transport. I just tried to open a session now with PT 11 HD and the video engine loaded this time. It took about 10-15 seconds.

I'm assuming the RAM upgrade fixed it?



If you're having the same problem, try installing the maximum amount of RAM your system can handle, using the Crucial system scanner to select the type.
Reply With Quote
  #26  
Old 08-01-2013, 04:23 AM
mrhood mrhood is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: JHB
Posts: 17
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

I already had 32 GB ram, so I think a software change has made it work for you.
Reply With Quote
  #27  
Old 08-01-2013, 03:36 PM
asterix2k10 asterix2k10 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Los Angeles
Posts: 37
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

Or maybe it has something to do with me using an ethernet switch to hook up the control surfaces. According to Avid tech support, it's a network issue and not a RAM issue, so this is possible.
Reply With Quote
  #28  
Old 08-26-2013, 02:05 PM
ssoutham ssoutham is offline
Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Montreal
Posts: 1
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

I had the same problem. I simply uninstalled Pro Tools 11 and then reinstalled it. It may have been because the first time I installed I only installed the drivers after or it could be because I tried to open a project that already had a video in it. After the reinstall I opened a blank post-production session and activated the video engine in the setup/playback engine menu and then closed the session and opened my preexisting video edit sessions and they worked.
Reply With Quote
  #29  
Old 08-28-2013, 09:46 AM
Adman44 Adman44 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Metro Atlanta, GA USA
Posts: 132
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

I have the same problem with Pro Tools 11 HD on our Macbook Pro. Did you do a safe uninstall or a clean uninstall before reinstalling Pro Tools 11?
__________________
Macbook Pro i7, 17". Dell P-650, Mackie 1402/HR824/SR1530, 002R, TLM 103, Beyer TG-X60, SM58, AKG 112/C418's/C419, TPS II, Kurzweil ME-1, DM-Pro, Pod-XT, Fender Blues Jr.
Reply With Quote
  #30  
Old 08-28-2013, 10:16 AM
Adman44 Adman44 is offline
Member
 
Join Date: Mar 2005
Location: Metro Atlanta, GA USA
Posts: 132
Default Re: Video Engine Problems with Pro Tools 11

I tried both ways... the problem persists. The "Waiting for the Video Engine to launch..." bar goes to the end and then sits. Any other ideas?
__________________
Macbook Pro i7, 17". Dell P-650, Mackie 1402/HR824/SR1530, 002R, TLM 103, Beyer TG-X60, SM58, AKG 112/C418's/C419, TPS II, Kurzweil ME-1, DM-Pro, Pod-XT, Fender Blues Jr.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 10 Video Engine failed to initialize. GXTProductions Pro Tools 10 1 12-15-2013 01:54 PM
Boot Screen "Not Recognized Video Hardware Connected", "video engine failed to init bcrichguitar macOS 3 04-01-2012 10:10 AM
Pro Tools HD 8.01 Launching Video Engine fails? AMIEL Pro Tools TDM Systems (Mac) 3 10-25-2009 12:38 PM
Pro Tools 8 LE stalls at video engine launch Tommy Barth 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 1 10-13-2009 02:44 PM
Where's the Video Engine? admix Post - Surround - Video 4 05-02-2008 05:51 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:46 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com