Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Learn & Support


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-09-2017, 01:05 PM
armassive armassive is offline
Member
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 11
Default PT 12 Crashes w/ Motu BPM

Hello

I have used Motu's BPM as a plug-in on PT for almost a decade - but both were running on a pretty old system.

I recently updated everything. Currently running PT 12.4 on a Macbook Pro OS X 10.11.6. Works lovely.


I just re-installed BPM. It works as standalone software, but when I go to select it as a plug-in, PT immediately crashes. Motu says this is Avid's fault. Avid says this is Motu's fault.

I would love to get BPM back up and running as a plug-in. Anyone have any recommendations on troubleshooting this issue?

Thanks!

Best
Ian
Reply With Quote
  #2  
Old 03-09-2017, 03:36 PM
Swedish Swedish is offline
Member
 
Join Date: Jun 2015
Location: Stockholm
Posts: 24
Default Re: PT 12 Crashes w/ Motu BPM

Hi Ian,

I have the same problem and have had for a long time!
BPM has been pretty much broken ever since MOTU released the AAX version.
I actually don't think it has ever worked in any version of Pro Tools, just causing PT to instantly crash after inserting it to a track.

Also, it's been ages since MOTU last updated the plugin and who knows if they ever will again...

My solution, and probably also your best bet, is to use the Blue Cat's PatchWork Synth plugin on an instrument track to host the VST version of BPM instead of AAX.

The VST version works perfectly this way, so there is definitely something wrong with the AAX version of BPM.

A shame really, because BPM is really one of the finest VI plugins out there!

If you have a little spare money i suggest you invest in the Blue Cat's PatchWork plugin for this little workaround!

Best regards,
Swedish
Reply With Quote
  #3  
Old 03-10-2017, 06:06 AM
Jon_Atkinson Jon_Atkinson is offline
Member
 
Join Date: Apr 2005
Location: London
Posts: 827
Default Re: PT 12 Crashes w/ Motu BPM

You could also try BPM standalone and run MIDI to it over the IAC Bus, and connect the audio with Soundflower...

Just a thought if you wanted a free solution
__________________
Mac Westmere 6 core 3.3Ghz, 24GB RAM, OS 10.13.6, Protools 2018.7 HD, Antelope Orion 32, Vienna Ensemble Pro 5, UAD Quad PCIe
AJA I/O Express
Reply With Quote
  #4  
Old 03-10-2017, 06:29 AM
DetroitT's Avatar
DetroitT DetroitT is offline
Member
 
Join Date: Dec 2000
Location: Detroit, Mi, USA
Posts: 2,084
Default Re: PT 12 Crashes w/ Motu BPM

UVI Workstation keeps updated.

BPM is at version 1.5.3

Please indicate your system version.
__________________
(Help us Help You)<<<click here

Testing:All APFS 90% 10% Audio on HFS+(Testing 1.5 yr in)
Pro Tools U-2019.6 MacOS 10.14.6
Second boot-10.13.6 (Avid HDX-1 Omni)

(MP 5,1 / 64-Gb)
(Sapphire RX-580 MacVCEdition, 3-Displays)
MOTU FW-CoreAudio (for poly recording)
(SSL-HUI-MIDI over IP)
----
music-design-creation
Post Music-Sound mixing, Production-Enhancements.

Audio Tuning and System Services
----
Reply With Quote
  #5  
Old 03-10-2017, 07:24 AM
::F-L-E-X::'s Avatar
::F-L-E-X:: ::F-L-E-X:: is offline
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: UK
Posts: 116
Default Re: PT 12 Crashes w/ Motu BPM

I can confirm that BPM (AAX 1.5.3) is a complete non-starter in PT...

Works fine in any other format, but forget AAX, (or Motu/UVI ever addressing the issue). I've been trying for nearly 2 years to get Motu to resolve this, & yet they still continue to market BPM as being "AAX compatible". Motu blame UVI... UVI blame Motu...

I've owned a lot of Motu hardware over the years, but I won't deal with them (ever) again...

__________________
www.fluidity-studios.net

Last edited by ::F-L-E-X::; 03-10-2017 at 07:26 AM. Reason: typo
Reply With Quote
  #6  
Old 06-25-2019, 11:03 PM
bluskiff bluskiff is offline
Member
 
Join Date: Jun 2011
Location: canada
Posts: 7
Default Re: PT 12 Crashes w/ Motu BPM

You can get bpm to work if you load it in a protools 10 or 11 session save it then open it in a protools 12 session. It works but still won't load up in 12. Worth a try I am using it now in 12.18 aax.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pro Tools 12 crashes and crashes... Phantobias Pro Tools 12 12 09-15-2015 11:08 AM
PT Crashes and crashes again... Help needed! heabow macOS 5 01-23-2015 02:44 AM
PT 10 Crashes with MOTU 424 PCIe MAC lexaudio macOS 6 03-31-2013 01:46 PM
DIGI 001 and Motu 2048 MK II or Motu 24i+ Logic Audio cyril 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 02-19-2002 09:08 PM
Good Midi Interface For 001 using a G4? Motu Fastlane Crashes My Computer SHC 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 02-05-2001 03:44 AM


All times are GMT -7. The time now is 03:44 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com