Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 12

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-10-2019, 05:33 PM
my-name-is-thanos my-name-is-thanos is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Georgia
Posts: 22
Default Audio Leveling Question

How do you make all audio clips in a track to where they all have the same amount of volume?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-10-2019, 05:40 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 4,963
Default Re: Audio

You can go through manually adjusting the clip gain of every clip, or you can RMS normalize the clips via the normalize audiosuite plugin.


Sent from my iPad using Tapatalk
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #3  
Old 04-11-2019, 08:18 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,577
Default Re: Audio

https://quietart.co.nz/defaulter/


Keep in mind that setting clips to some arbitrary RMS number will not necessarily make them sound the same level.
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-13-2019, 02:15 PM
my-name-is-thanos my-name-is-thanos is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Georgia
Posts: 22
Default Re: Audio

Rich. I noticed that. What is the normalize even for then. So the defaulter thing is what does it?
Reply With Quote
  #5  
Old 04-13-2019, 06:00 PM
Top Jimmy's Avatar
Top Jimmy Top Jimmy is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: Spokane, WA
Posts: 4,963
Default Re: Audio

Rich was pointing out that RMS normalization may not match the loudness from clip to clip as good as you might want. Try RMS normalization and if you’re happy with the results then don’t worry about it. Personally, I’d use RMS normalization and then make any clip gain tweaks needed as I worked through the project.
__________________
James Cadwallader

Hackintosh - Gigabyte Z77X-UP5TH, Intel Core i7-3770K, 32GB 1600Mhz DDR3, 2x SATA 6Gb/s 240GB SSD, 3x SATA 6Gb/s 1TB HDD, 1x Glyph 2TB USB3 HDD, Sierra 10.12.6.

Pro Tools HD 2018.12, Focusrite Red 8Pre, Mbox 3 (Mac)
Pro Tools 11.3.2, Mbox2 (Win 7)

Presonus Faderport, Pro Tools | Control
Reply With Quote
  #6  
Old 04-13-2019, 11:08 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is online now
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,151
Default Re: Audio

Quote:
Originally Posted by Top Jimmy View Post
Rich was pointing out that RMS normalization may not match the loudness from clip to clip as good as you might want.
Yes - it's a great tool and can get you 90% there, but in the end use your ears. I have a client who's always looking at the waveforms saying "that clip doesn't look as loud", and I say "yeah but it sounds fine!"
__________________
Help Us Help You



Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2018.12
Reply With Quote
  #7  
Old 04-14-2019, 11:07 AM
my-name-is-thanos my-name-is-thanos is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Georgia
Posts: 22
Default Re: Audio

cwsand. I get what your saying. It's like even if the wave forms match up one will still sound a lot louder than the other. Because it depends on how it was recorded. I tried to find the defaulter but its like $99. Is there somewhere I can get it free?
Reply With Quote
  #8  
Old 04-14-2019, 08:57 PM
cwsand's Avatar
cwsand cwsand is online now
Moderator
 
Join Date: Feb 2006
Location: Nashville, TN
Posts: 3,151
Default Re: Audio

Quote:
Originally Posted by my-name-is-thanos View Post
cwsand. I get what your saying. It's like even if the wave forms match up one will still sound a lot louder than the other. Because it depends on how it was recorded. I tried to find the defaulter but its like $99. Is there somewhere I can get it free?

The Normalize plugin is included with Pro Tools.
__________________
Help Us Help You



Chris
__________________________________________________
Focusrite Liquid Saffire 56
TCE Studio Konnekt 48
PreSonus Digimax LT
Gigabyte GA-Z170-HD3P / i7 6700K 4.1 GHz / 32GB Crucial DDR4
macOS High Sierra Version 10.13.6
Pro Tools HD 2018.12
Reply With Quote
  #9  
Old 04-15-2019, 06:13 PM
my-name-is-thanos my-name-is-thanos is offline
Member
 
Join Date: May 2018
Location: Georgia
Posts: 22
Default Re: Audio

I'm talking about the defaulter plugin that rich mentioned with a link. The defaulter plugin and the normalize are 2 different things. Right?
Reply With Quote
  #10  
Old 04-16-2019, 07:17 AM
Rich Breen Rich Breen is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Burbank, CA USA
Posts: 1,577
Default Re: Audio

Defaulter is an automated way to go through and normalize many clips to an arbitrary RMS value. It essentially just automates the Gain plugin. I do wish the Gain plug supported LKFS normalization though.
__________________
http://www.richbreen.com

----------------------------------------
MacPro 5,1 Dual Hex, OS 10.12.6, PT 2018 HDX, Avid HD I/Os and Metric Halo ULN8, Avid C24.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio Metering And Leveling Becharax General Discussion 24 08-24-2014 02:41 PM
A question about live leveling lspaulsp Eleven Rack 3 05-31-2013 03:42 PM
correct leveling? chal7ds 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 3 11-01-2005 11:09 AM
Send Bus overages - leveling question? davetron5000 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 10-17-2005 01:33 PM
Leveling Audio Tracks Gigmeister Digidesign Hardware & Software 1 02-20-2003 04:09 PM


All times are GMT -7. The time now is 12:58 AM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com