Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-19-2018, 05:54 PM
Stokestack Stokestack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

Hi all.

Isn't calling the trial free a bit of a scam? It's reminiscent of the "free" merchandise hawked on late-night TV that weighs a few ounces but somehow requires you to pay a $25 "shipping" fee.

iLok doesn't even require a dongle anymore, so I don't see much of an excuse for requiring prospective customers to buy one.

And nowhere have I seen that the cost of the dongle will be subtracted from the purchase price if you decide to buy the product.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-19-2018, 07:17 PM
albee1952 albee1952 is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: nashville
Posts: 34,118
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

That's sadly the way it is(and has been for some time). Nobody is forcing you to use PT. If you're a pro, you're going to need iLok at some point anyway. If you're not a pro, there are many easier options(Reaper being tops on that list). Reaper really can be demo'd for free. As for the various options for authorizing, I actually prefer iLok and Waves(on a USB stick) over all the others. But that's just my preference. We each have our own opinions
__________________
HP z820 12 core, 64GB RAM, HD/Native, HD IOx2, PT11HD, UAD Quad, preamps from Vintech, Five Fish Audio, Miktek, Focusrite, Chameleon Labs, Warm Audio and Midas..............................
https://www.facebook.com/search/top/...0sound%20works


The better I drink...the more I mix.....

BTW, my name is Dave, but most people call me.........................Dave
Reply With Quote
  #3  
Old 04-19-2018, 07:58 PM
zedhed's Avatar
zedhed zedhed is online now
Member
 
Join Date: Jan 2001
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 3,894
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

I agree, There used to be a PT 'Free' version which didn't require a dongle so I believe it could be done again.

Maybe Avid see this as a way to manipulate ones decision to buy full version of Pro Tools.

Quote:
Originally Posted by Stokestack View Post
And nowhere have I seen that the cost of the dongle will be subtracted from the purchase price if you decide to buy the product.
I disagree with this statement though because if one decides to buy full version, an iLok is necessary anyway.
__________________
Too much blood in my drugstream

Gigabyte X99 SOC Force Mobo Bios vF6d
Intel Core i7 5930k socket 2011 v3 @ 3.50GHz
32GB DDR4 Crucial RAM
System: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Record: Samsung M.2NVME SSD 960 Evo
Samples: Samsung SATAlll SSD 840 Pro
Storage: 2x Samsung SATAlll SSD 840 Pro
EVGA GeForce GTX 750 Graphics
PT 11HD (v11.2.1) Omni s/pdif w Eleven Rack
HD 96I/O
Win 8.1 Pro
Reply With Quote
  #4  
Old 04-20-2018, 12:12 AM
64GTOBOY's Avatar
64GTOBOY 64GTOBOY is online now
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Houston
Posts: 498
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

I'm not sure what free app we're talking about? Pro Tools Free doesn't require purchasing an Ilok, it only requires installation of the free ilok manager app.
__________________
Dell XPS 8900 i7-6700K CPU @ 4.00GHz 32 Gig Memory:Seagate 2 TB,1TB,4TB OS Windows 7 Ultimate
PT 18.7 Native through A&H Qu-32
Reply With Quote
  #5  
Old 04-20-2018, 01:21 AM
BScout BScout is offline
Member
 
Join Date: Mar 2007
Location: Los Angeles, CA
Posts: 1,183
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

What 64GTOBOY said. The basic premise of this thread is completely wrong.

http://avid.force.com/pkb/articles/e...m-Requirements

Quote:
PACE hard disk authorization (no iLok required)
__________________
Pro Tools Ult 2018.10, HDX 3, MTRX, HD OmniMac Pro 5,1 - 3.06 GHz 12 core - macOS 10.12.6RAM 64GB, SSD 4 x 2TB, GPU GTX 980 4GB
Reply With Quote
  #6  
Old 04-20-2018, 03:58 AM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,168
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

Pretty sure the OP is talking about the PT demo which unless things have changed, does require an iLok dongle.

I agree that you shouldn’t need the physical dongle for a 2 week trial.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #7  
Old 04-20-2018, 04:34 AM
crizdee's Avatar
crizdee crizdee is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2004
Location: Brighton, UK
Posts: 10,412
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

Quote:
Originally Posted by Sardi View Post
I agree that you shouldn’t need the physical dongle for a 2 week trial.

Hi,


But this would be a risk on the security of the software




Chris
__________________
PT MAC Troubleshooting... http://duc.avid.com/showthread.php?t=54888

Producer, Engineer,
UKmastering E-Mixing & Mastering facility
www.ukmastering.com


PT10.3.7 Lion HD6 accel Magma PE6R4 Control 24 Harpertown 8-core UAD-2 Quad / SSL Duende Native. Manley Vari-Mu, Manley Massive Passive, Solid State Logic VHD, Anthony De Mario ADL600, Grove Tubes ViPre, Tube-Tech CL-1B. Hafler TRM active monitoring.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-20-2018, 08:21 AM
Sardi Sardi is offline
Member
 
Join Date: Aug 2002
Location: Perth
Posts: 1,168
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

Quote:
Originally Posted by crizdee View Post
Hi,


But this would be a risk on the security of the software




Chris


Not really.

Most companies are able to offer a 2 week fully functioning demo. It would be no different for Pro Tools.

It’s their choice to do so, one that I personally think is incorrect. IMO, they’re potentially losing customers by not offering a demo. I mean isn’t the demo stil PT11? That kinda says it all really.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Reply With Quote
  #9  
Old 04-20-2018, 11:42 AM
guitardom guitardom is offline
Member
 
Join Date: May 2004
Location: New Mexico
Posts: 6,775
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

Pace is far too tied into the code to just yank it out for a demo. It would be a considerable amount of work. But for "demo" reasons, Pro Tools First is what you use which is not time bombed, just limited on the number of projects you can run.
__________________

pro-tools-pc.com


TRASHER Pro Tools Utility(updated 3-6-18)

HD Native, Avid 16x16, Eleven Rack, Focusrite Clarett 8preX, UA Quad Apollo TB.

Intel I7 6800k
Win 10
Reply With Quote
  #10  
Old 04-20-2018, 01:07 PM
Stokestack Stokestack is offline
Member
 
Join Date: Apr 2018
Location: Los Angeles
Posts: 2
Default Re: Why do we have to buy a $50 dongle that isn't needed?

Thanks for the interesting responses, guys.

I am indeed talking about the PT demo. I have PT Free, but want to try the full version as a serious prospective buyer.

I understand the anti-piracy effort, but that's not the issue. The point here is that Pace itself has made the iLok dongle unnecessary. So Avid doesn't need to remove the copy protection, or even switch vendors of it. Unless Pace's SDK is poorly written (which, if their inept Web site is any indication, it might be), this change should have been made already.

I have yet to encounter any other software that uses iLok, so I'm not looking at this as some kind of valuable investment. If I pay for a wine-tasting, I get that money back when I buy the product. If I pay for an estimate on a car repair, that money is credited toward the repair. Avid can do what they want, but creating an impediment to the purchase of their software (and misrepresenting a trial as "free") isn't a great start to a customer relationship.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why I Am Disenchanted With The Dongle hawkesk Pro Tools HDX & HD Native Systems (Win) 12 08-06-2014 09:49 AM
Dongle? DJTempo Tips & Tricks 1 07-11-2012 04:30 PM
can a command 8 work with HD (as a dongle - if needed) Filmusic ProControl, Control|24, Command|8 5 06-01-2009 06:26 PM
strike and i-lok dongle rikttt Virtual Instruments 4 12-23-2007 12:02 AM
The dongle 6969 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 09-13-2007 11:26 PM


All times are GMT -7. The time now is 06:29 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com