Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #11  
Old 07-11-2018, 08:38 PM
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: What size hard drive???

Thanks for everyone's feedback. This has helped me make an informed decision on my new sys.
__________________
Rob
———————————————————————————————————————————
Toshiba Notebook, intel(R) Core(TM) i5 M430 @ 2.27GHz, 4Gb RAM (yup chug chug)
Win 7 64bit SP1, looking to upgrade my puter shortly.
Pro Tools 10/11/12 bundle, Steinberg UR44
Reply With Quote
  #12  
Old 07-12-2018, 08:19 AM
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,228
Default Re: What size hard drive???

The need for a separate audio file drive ended beginning with Pro Tools 11. If I were using a laptop, I would just use external drives for backups and archive files.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Georgetown Masters 615 254-3233
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #13  
Old 07-12-2018, 03:19 PM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 14,820
Default Re: What size hard drive???

Quote:
Originally Posted by Bob Olhsson View Post
The need for a separate audio file drive ended beginning with Pro Tools 11. If I were using a laptop, I would just use external drives for backups and archive files.
Please explain how that is so (unless you're specifically talking about PT11HD). PT11 has nothing to do with that; large internal ssd's are the driver here.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #14  
Old 07-12-2018, 04:34 PM
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: What size hard drive??

Quote:
Originally Posted by musicman691 View Post
Please explain how that is so (unless you're specifically talking about PT11HD). PT11 has nothing to do with that; large internal ssd's are the driver here.
Considering the price to upgrade ya standard Mac Pro offering to say 2t I might be cheaper to upgrade to PT11HD..... said wif a lil sarcasm.


What about employing a server?.....

But then again..... I’m getting well away from my initial concept of what I want and that a lappy that can mostly just run a DAW in a home studio ( hell if I create such a freaking hit tune, I’d go to some professional studio or be made to hahaha) I can plug into a digital audio desk ie; the one I run my PA. If I can store as much libraries on externals then I’m hoping a 1t drive in my lappy will be enough space for the necessities.
__________________
Rob
———————————————————————————————————————————
Toshiba Notebook, intel(R) Core(TM) i5 M430 @ 2.27GHz, 4Gb RAM (yup chug chug)
Win 7 64bit SP1, looking to upgrade my puter shortly.
Pro Tools 10/11/12 bundle, Steinberg UR44
Reply With Quote
  #15  
Old 07-12-2018, 05:41 PM
Bob Olhsson Bob Olhsson is offline
Member
 
Join Date: Dec 1969
Location: Songwriter Gulch, Nashville, TN
Posts: 3,228
Default Re: What size hard drive??

Prior to PT 11, Pro Tools required us to use a separate audio drive from the system drive for best performance. From 11 on that was no longer required due to a change in how it worked with disks.
__________________
Bob's room 615 562-4346
Georgetown Masters 615 254-3233
Interview
Artists are the gatekeepers of truth! - Paul Robeson
Reply With Quote
  #16  
Old 07-12-2018, 07:40 PM
Sugarnutz Sugarnutz is offline
Member
 
Join Date: Sep 2002
Location: Great State of Mississippi
Posts: 640
Default Re: What size hard drive???

I have a mid 2015 rMBP, 2.6 GHz i7, 512 Gb flash drive & 16 Gb of RAM. I’m about to strip it down to just OSX, Pro Tools 2018 and Cubase Pro 9.5 for portable recording. Antelope is finally releasing a high-performance Thunderbolt driver for Windows so I’m moving back to my Win 7 PC with 4.4 GHz i7, 32 Gb of RAM, EVGA video card & 4K monitor. The rMBP will have High Sierra installed with a 120 Gb USB 3.0 external drive running Sierra for my Word, photos, email and social media.

It looks like a new MBP that supports 32 Gb of RAM is on the near horizon, but I ain’t going there.

I also have several USB 3.0 external hard drive boxes with 7200 rpm SATA drives for samples & recording along with an OWC USB 3.0 case for my Blu-ray burner. I’ve been running all these external drives connected through Anker USB 3.0 hubs finding no bottlenecks whatsoever. YMMV!
__________________
HD4 Accel
PT HD 8.1.1 on Ivy Bridge i5 - Win 7 Pro 64 bit
HD Omni
192 Analog I/O w/additional analog input card
192 Digital I/O
PT 12.7.1 & 10.3.10 Vanilla Machine
Antelope Zen Studio+
Mid-2015 MBP
iPad Pro
GIGABYTE GA-Z97X-UD7 TH Motherboard
Intel Core i7-4790K Haswell Quad-Core 4.0GHz CPU
32 GB of DDR3 1600
EVGA SuperClocked GeForce GTX 760 Video Card
Cooler Master HAF XB EVO Case
Crucial SSDs various 7200 RPM Drives
Windows 10 Pro/Sierra
Dynaudio BM5 Mk III

Last edited by Sugarnutz; 07-12-2018 at 07:51 PM.
Reply With Quote
  #17  
Old 07-12-2018, 07:49 PM
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: What size hard drive???

Quote:
Originally Posted by Sugarnutz View Post
It looks like a new MBP that supports 32 Gb of RAM is on the near horizon, but I ain’t going there.

And will be priced to suit........ yikes!!!!!

32Gb of ram sounds amazing..... although unless you’re into video editing with your music or recording a symphony orchestra do you really need 32Gb ram?
__________________
Rob
———————————————————————————————————————————
Toshiba Notebook, intel(R) Core(TM) i5 M430 @ 2.27GHz, 4Gb RAM (yup chug chug)
Win 7 64bit SP1, looking to upgrade my puter shortly.
Pro Tools 10/11/12 bundle, Steinberg UR44
Reply With Quote
  #18  
Old 07-12-2018, 08:04 PM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 14,820
Default Re: What size hard drive???

Quote:
Originally Posted by xrekcor View Post
And will be priced to suit........ yikes!!!!!

32Gb of ram sounds amazing..... although unless you’re into video editing with your music or recording a symphony orchestra do you really need 32Gb ram?
If you work a lot with samplers like Kontakt and EW Play 32gig of ram is a good thing to have. Also with more ram, and a PT version that supports it, you have can use the ram as a disk cache. I have 48 gig in my 2012 cheesegrater and quite often need that extra ram above 32 gig because I tend to load all my samples into ram when I use EW Play libraries (I don't have an ssd for my samples yet).
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #19  
Old 07-13-2018, 04:07 AM
musicman691 musicman691 is online now
Member
 
Join Date: Dec 2009
Location: The Soprano State (NJ)
Posts: 14,820
Default Re: What size hard drive??

Quote:
Originally Posted by Bob Olhsson View Post
Prior to PT 11, Pro Tools required us to use a separate audio drive from the system drive for best performance. From 11 on that was no longer required due to a change in how it worked with disks.
Please explain further or provide a link for what you say. No matter how one slices this loaf of bread you're still pulling bits & bytes through one pipe and if things are dense enough throughput is going to slow down.
__________________
Jack
See profile for system details
iMac dead & retired as of 11/4/17

QAPLA!
Reply With Quote
  #20  
Old 07-15-2018, 01:42 PM
xrekcor xrekcor is offline
Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Australia
Posts: 23
Default Re: What size hard drive???

Quote:
Originally Posted by Sugarnutz View Post
.

It looks like a new MBP that supports 32 Gb of RAM is on the near horizon, but I ain’t going there.
And that horizon was barely 48hrs.... just check Apple’s online store here in Australia last night and 32Gb ram MBP is here..... and affordable too.... plus 6 core 8gen Intel core i9.

Not too concerned about the latter, although I’m sure some will.... finally placing my order this week..... will be nice to use PT without it crashing like a pack a day smoker after a couple laps around the track.
__________________
Rob
———————————————————————————————————————————
Toshiba Notebook, intel(R) Core(TM) i5 M430 @ 2.27GHz, 4Gb RAM (yup chug chug)
Win 7 64bit SP1, looking to upgrade my puter shortly.
Pro Tools 10/11/12 bundle, Steinberg UR44
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Re: hard drive size 2224 Pro Tools 10 52 03-30-2015 02:25 AM
What size Hard drive do i need to install SE Mr Midwest Pro Tools SE and Essential (Win) 1 12-25-2013 10:28 PM
best size for mac internal hard drive? bruce_pianoman 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 03-22-2006 06:54 AM
hard drive size matter? FingerFlicker 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 5 03-22-2004 12:28 PM
Hard Drive Size and Partitioning wizard333 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 8 09-16-2003 05:05 PM


All times are GMT -7. The time now is 01:21 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com