Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Pro Tools Software > Getting Started

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 08-05-2014, 12:09 PM
Bruce Paine Bruce Paine is offline
Admin Emeritus
 
Join Date: Apr 1998
Location: Carmel, CA
Posts: 2,815
Lightbulb Using the Free Pro Tools Virtual Instruments

Part 1 in a series on AvidBlogs.com:

Pro Tools 11 Virtual Instruments Included for Music Creation and Audio Production
By Andrew Wild on August 2, 2014
Pro Tools | Software and Pro Tools | HD Software comes bundled with a wide selection of 64-bit AAX Native and DSP plug-ins, including virtual instruments, effects, sound processing, and utilities designed by Avid and AIR. While some of you may have checked them all out, I would guess that the majority of Pro Tools 11 customers have only used a couple of the plug-ins available.

This is the first in a series of articles on Avid Blogs designed to demonstrate how these plug-ins can be used to create inspiring music and great sounding audio for picture. I’ll be highlighting available ‘how to’ resources on YouTube and the Internet. Most of the videos come from Pro Tools Expert, so a special thanks to Russ, Mike and the Pro Tools Expert team for creating such a wealth of informative videos. Let’s get started with Pro Tools 11 virtual instruments...Read more

~~~~~~~
Bruce Paine
Community Administrator
Avid Pro Audio Community
Reply With Quote
  #2  
Old 12-30-2014, 01:22 AM
vagaudio vagaudio is offline
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: adelaide
Posts: 4
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

hi I am having probs with virtual instruments. have just installed pt 11 then virtual inst. on windows 8.1. with more than enough sys resources. I cannot see virtual instruments in pt 11. there is only click 11 listed. I have reinstalled a few times to no avail.. plz help
Reply With Quote
  #3  
Old 05-12-2015, 12:43 AM
Jazzybossa Jazzybossa is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: London
Posts: 4
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

If this thread is still open, where do you download the virtual instruments from? I have PT 11 and there are no instruments bundled with it when I downloaded it. I have the academic version.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-12-2015, 09:09 AM
Benoni's Avatar
Benoni Benoni is offline
Moderator
 
Join Date: Oct 2008
Location: Right Behind YOU!!
Posts: 9,141
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

Quote:
Originally Posted by Jazzybossa View Post
If this thread is still open, where do you download the virtual instruments from? I have PT 11 and there are no instruments bundled with it when I downloaded it. I have the academic version.
You download them separately in your Avid Account.

Click image for larger version

Name:	PT11 INSTS.jpg
Views:	0
Size:	44.7 KB
ID:	4103

You can see this in action in this video. It's about PT12, but the same procedure applies for PT11, except everything is in one download instead of 3.
__________________
Brian

Windows 10 Pro 64 Bit

Pro Tools 12 | Eleven Rack + ERXP
Youtube Channel - BenoniStudio
Free Eleven Rack Tutorials, Rigs, and more
@BenoniStudio
Instagram
Reply With Quote
  #5  
Old 10-13-2015, 07:27 AM
anacao anacao is offline
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Ho Chi Minh City
Posts: 2
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

where do you download the virtual instruments from? Hope everybody help please. I need a tool to play musical instruments. Thanks
Reply With Quote
  #6  
Old 10-13-2015, 07:42 AM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,170
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

Quote:
Originally Posted by anacao View Post
where do you download the virtual instruments from? Hope everybody help please. I need a tool to play musical instruments. Thanks
Sign in to your Avid account and download from there.
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools 12.4~HDX~HDN
Studio One 3.3~DP9
HD Omni~192 I/O
MOTU 24 I/O
Windows 10
Intel Hexcore i7, SSD
Gigabyte GA-X79-UD3
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #7  
Old 01-02-2016, 07:35 AM
btwnthbttns's Avatar
btwnthbttns btwnthbttns is offline
Member
 
Join Date: Nov 2013
Location: Vashon, WA
Posts: 161
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

Quote:
Originally Posted by TOM@METRO View Post
Sign in to your Avid account and download from there.

I just upgraded from PT11 to PT12. Downloading PT12 and the AIR Instruments bundle was a piece of cake. However, when I try to download/install the Effects Bundle and xpand!2, I get a message that to do so I must first uninstall the older versions of these two downloads. I cannot locate these "older versions", much less uninstall them. Can you please tell me how to do so? I haven't asked a question of the community here in ages, so I am just assuming that my old Sandra report will be viewable to whomever is able and willing to help me with this frustrating problem. In any case, if it matters, I am running Pro Tools on a Windows PC (laptop). I upgraded to Windows 10 a few months back and that is the only change not reflected in my old Sandra report. Hopefully, someone can help me with my conundrum. I couldn't seem to find any reference to this problem by searching prior posts/threads. Thanks much, in advance!
__________________
System Details
Reply With Quote
  #8  
Old 01-02-2016, 02:11 PM
TOM@METRO's Avatar
TOM@METRO TOM@METRO is offline
Moderator
 
Join Date: Apr 2006
Location: Los Angeles
Posts: 16,170
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

Do you actually have these currently installed? Check you plug-ins folder and see if they exist there. I assume you do not see them in "Add/Remove Programs".
__________________
~ tom thomas

Formerly hobotom

Pro Tools 12.4~HDX~HDN
Studio One 3.3~DP9
HD Omni~192 I/O
MOTU 24 I/O
Windows 10
Intel Hexcore i7, SSD
Gigabyte GA-X79-UD3
Ampex MM1200 2" 24 trk tape
Outboard: UREI, Eventide, Lexicon, Yamaha, TC Electronics, Orban, ART, EchoAudio, Dolby, Hughes, API, Neve, Audio Arts, BBE, Aphex, Berringer, MOTU, dbx, Allison, etc.

www.metrostudios.com
Reply With Quote
  #9  
Old 03-18-2016, 12:32 PM
debora17resende debora17resende is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Sao Paulo
Posts: 1
Default Re: Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments

I dont see where I can do the download. I am beginning with avid and everything is new for me. (sorry my english, i am brazilian).
__________________
If you want to see my Blog: http://desenharfacil.com
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Using the Free Pro Tools 11 Virtual Instruments Bruce Paine Virtual Instruments 7 10-27-2015 05:11 PM
Free/Cheap Virtual Instruments Hopeless and Reckless 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 2 04-16-2012 01:33 PM
Virtual Instruments for Pro Tools 6.4.1 on Mac OSX hotbeatz Pro Tools TDM Systems (Mac) 0 02-21-2008 01:42 PM
Pro Tools LE 7.3 and Virtual Instruments RokVox 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 3 04-07-2007 01:44 PM
good, cheap/free virtual instruments Stu Windle 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 1 11-25-2002 08:46 AM


All times are GMT -7. The time now is 01:35 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com