Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community

How to Join & Post  •  Community Terms of Use  •  Help Us Help You

Knowledge Base Search  •  Community Search  •  Additional Resources


Avid Home Page

Go Back   Avid Pro Audio Community > Legacy Products > Pro Tools 9 Discussion

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-20-2010, 06:22 PM
joe_04_04 joe_04_04 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 86
Default Pro Tools 9 HW buffers

After upgrading to pro tools 9 from pro tools 8 m-powered, I realize that all my sessions can no longer achieve 2048 sample hw buffers. It was very important that my system was able to have the high of a buffer because it would glitch out with anything less (I'm running quite large sessions). The highest I'm able to go is 1024. Does anyone know why this was changed? I did some searching and found out that you can get 2048 sample buffers going when you set the session up for 88.2 khz sample rates when you first create the session...but what about all my sessions that all already saved as 44.1? Also, I know nothing about sample rate conversions...with bit rate, if you record at 24 bits, you have to dither to change it back to 16 before you burn to an audio cd...what all do you have to do when you bounce down a 88.2 khz session file to get it back to 44.1? Just select 44.1 as the bounce option? or do I have to do anything extra?

So to re-ask my questions in an easy manor...

1) Does anyone know why I dont have a 2048 hw buffer option in pro tools 9 on my 44.1 khz sessions?

2) Is there a way to use get 2048 hw buffers back in my 44.1 khz sessions?

2) If I decide to start recording 88.2 Khz sample rate songs...What all do I have to know about it? How do I convert from 88.2 to 44.1? Will it put anymore strain on my system?

Sorry if that was more redundant than it needed to be...
__________________
2011 21.5 inch iMac
2.5 GHz quad-core intel core i5
16 gigs of ram
OS 10.8.4
Pro Tools 10/11
M-Audio Fast Track Ultra 8r
BX8A's

Tons of software, lots of good mics, tons of storage space
Reply With Quote
  #2  
Old 12-20-2010, 09:13 PM
getz76 getz76 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2008
Location: New York, NY
Posts: 1,491
Default Re: Pro Tools 9 HW buffers

(1) the buffers are in samples. Double the sample rate, then you double the samples available in the buffer. 2,048 samples at 88,200Hz is 23.2 milliseconds. 1,024 samples at 44,100Hz is 23.2 milliseconds.

the first (2) no.

the second (2) it is simple. See page 1,061 in the Pro Tools 9 reference manual. Basically, you can bounce down and resample before dithering down to 16-bit. After you resample, you can then dither the audio down to 16-bit. This is preferred as you retain the full 24-bit resolution for the resample (providing better quality, in theory).
__________________
| Logic Pro 9 | Reason 6.5 | Pro Tools 10 | MOTU UltraLite mk3 | RME ADI-2 | Summit Audio 2BA-221 x 2 | MOTU 8pre x 2 |
| Mac Pro (4,1) 2.26gHz Xeon x 2 16gB OS X 10.7.4 | Macbook Pro (8,2) 2.2gHz i7 Quad 16gB OS X 10.7.4 |
Reply With Quote
  #3  
Old 12-21-2010, 12:49 PM
joe_04_04 joe_04_04 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 86
Default Re: Pro Tools 9 HW buffers

Thanks....

P.S. - I meant 3
__________________
2011 21.5 inch iMac
2.5 GHz quad-core intel core i5
16 gigs of ram
OS 10.8.4
Pro Tools 10/11
M-Audio Fast Track Ultra 8r
BX8A's

Tons of software, lots of good mics, tons of storage space
Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Anyone able to record with BFD All and HW buffers of 128? j20056 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 4 09-04-2007 12:39 PM
Anyone successfully using BFD All with low buffers? j20056 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) 0 09-04-2007 10:24 AM
DAE Buffers, CPU, and 6.1 upgrade EricFuller 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 6 10-28-2003 10:53 AM
So tell me about 8-meg HDD buffers!! Stone Knife 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 15 01-29-2003 01:56 AM
DAE BUFFERS PROBLEMS! pauldrum 003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Win) 2 08-02-2001 01:28 PM


All times are GMT -7. The time now is 08:56 PM.


Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com