Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community (http://duc.avid.com/index.php)
-   Windows (http://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=93)
-   -   MIDI Input from keyboard, lag before hearing sound (http://duc.avid.com/showthread.php?t=349582)

danjfoley 01-13-2014 02:01 PM

MIDI Input from keyboard, lag before hearing sound
 
I have protools 8 LE, an BOX 1, and a MIDI Sport 4x4.

Everything was working perfectly last week. (i might just have to restore my computer.. but some software I install.. a new version of quicken, needs to stay so i hope it didn't cause the problem).

Here's what happens now:

Instrument track, with my controller set to input. I press a key on the controller, 1/2 a second later i hear it.

MIDI track - input set to my controller, output set to a real protues sound module. 1/2 second delay. You can actually watch it on the MIDI sports lights. when i press a key on the controll, the input lights up in real time. 1/2 a second later the output lights up.

This suggests the delay is software. Protools is either hearing the input, and waiting a 1/2 to output it, or it is having a 1/2 delay hearing the input.

Please help. This was never an issue before. It was all nice and real time.

Southsidemusic 01-13-2014 02:25 PM

Re: MIDI Input from keyboard, lag before hearing sound
 
Hi and Welcome to The Forum :-)

Whats your buffer size set to? Also the issue you describe points (IMHO) to hardware issues with the Midi Sport. When we have had similar latency our 8X8 midiman Midi sport midi interface never lagged in the in and out lights. Only heard latency in pro tools. I may be wrong but to me this sounds like an issue with outboard gear like your synths and midi setup. Cables, connections etc.

Set the buffer to 64 and see if the lag persists,

Christopher

danjfoley 01-13-2014 02:50 PM

Re: MIDI Input from keyboard, lag before hearing sound
 
Everything was fine last week, and i didn't change a thing. Other then installing some software. Notable Quicken 2014.

I tried adjusting buffer size and it has no effect.

Southsidemusic 01-13-2014 02:55 PM

Re: MIDI Input from keyboard, lag before hearing sound
 
Quote:

Originally Posted by danjfoley (Post 2120899)
Everything was fine last week, and i didn't change a thing. Other then installing some software. Notable Quicken 2014.

I tried adjusting buffer size and it has no effect.

Well if that is the ONLY changes you made and no other updates from any other program or plugins, delete it and see if it works, then you know if this is due to Notable Quick or something else. We can speculate to no end and if this is the issue why not try that first,

Chris


All times are GMT -7. The time now is 04:07 AM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com