Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community (http://duc.avid.com/index.php)
-   003, Mbox 2, Digi 002, original Mbox, Digi 001 (Mac) (http://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Tempo changes and pitch shifting (http://duc.avid.com/showthread.php?t=403653)

oshapeg19 03-07-2019 04:43 PM

Tempo changes and pitch shifting
 
Sorry for the trouble, but I was hoping someone in these forums might be able to help me with some issues I've been experiencing with Pro Tools.

I've been doing some recording, mainly guitars, and something has happened to all my sessions. Both the tempo and the pitch of the guitars has been changed... I haven't got the slightest idea as to how it happened. It's impacted every single session. I backed up my sessions, and even those backups have the same issue... everything has changed. I honestly have no idea what happened, or how to restore the sessions back to their proper tempos.

I'm recording through a 003 (Pro Tools 8).

Thanks in advance to anyone who might be able to help me out -- it'd definitely be appreciated. I wish I could offer some knowledge to the community in return, but truthfully I'm here to try to gain knowledge from people who know this stuff a lot better than I do.

Happy recording, all you wonderful musicians!

Top Jimmy 03-07-2019 05:30 PM

Tempo changes and pitch shifting
 
At any time, were you synching the 003 to an external digital clock?

What sample rate did you record at?

Is the audio pitch up/faster or pitched down/slower?

Did you ever open the session with a different device selected in the audio engine and it gave you the warning that this device didn't support your sample rate but the session opened anyway?

oshapeg19 03-09-2019 06:58 AM

Re: Tempo changes and pitch shifting
 
Thanks for the reply -- your help is definitely appreciated.

There was no switch to an external digital clock... not that I know of, at least. I recorded at a sample rate of 44.1 kHz. The pitch is up/faster.

To my knowledge, I never opened a session with a different device in the audio engine. I should mention that I have a PreSonus Faderport, and that I was playing around with the punch feature on that for the first time. I don't think that would've caused it, but maybe it did...

I opened the sessions again this morning, and they're all back to normal. It's the weirdest thing. Even though they're all fixed, it'd be good to know what caused that to happen in the first place.

Thanks again for your help.

albee1952 04-11-2019 05:58 PM

Re: Tempo changes and pitch shifting
 
Glad its working now! If its a Windows machine, are you letting Windows use the 003 as its "Default Playback Device"? Just wondering if Windows was forcing the sample rate to 48K until a reboot?(another good reason to set Windows to NOT use your interface):o


All times are GMT -7. The time now is 08:43 PM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com