Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community (http://duc.avid.com/index.php)
-   FireWire and USB Audio Interfaces (Win) (http://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=19)
-   -   Windows 7/8 x64 Fast Track mk II USB driver issues (http://duc.avid.com/showthread.php?t=343272)

beezischillin 08-15-2013 05:28 AM

Windows 7/8 x64 Fast Track mk II USB driver issues
 
Hello all,

I have a laptop featuring running on an Intel Ivy Bridge i7, 16 gigs of DDR3-1600, an Intel series 500 SSD and some random 750gb 5200 rpm internal hdd drive.

I installed a win7 back in October on it and I had to reinstall recently, because my OS got old and filled up with unnecessary stuff so I decided to go with Win8. Downloaded the most recent drivers for every device, including my Fast Track. I've been having serious issues with it.

Sound randomly started distorting, cracking, until I restarted my PC, or worse, caused a bluescreen. From what I've managed to deduce is that USB3 + the Fast Track drivers are the cause of the issue. I've downgraded to W7 again. No distortions this time, only sound crackling, DPC latency problems, DPC-related bluescreens when plugged into usb3. It is weird, because they happen randomly while using the machine and it is pretty problematic. For example, if I start up an mp3 while, for example running Crysis, sound starts crackling so badly, that I need to shut winamp down. Since this is nowhere near low latency usage, it is a pretty big issue. The internal Realtek works pretty fine, if I switch to it, or the generic windows driver.

As far as I can tell it is not related to any of my Intel/Atheros drivers because I tried every possible combination, including those I've used in October. It is only happening when my interface is plugged in and when the driver is installed. When I use the Microsoft generic driver, it works perfectly well. But then again, if I do that, I am losing ASIO so it is a bit imperative to find a solution. Any ideas, please?

Thank you

JoelG 08-15-2013 01:53 PM

Re: Windows 7/8 x64 Fast Track mk II USB driver issues
 
It is generally recommended to disable WIFI when recording (although I dont). Have you gone through the Optimization Guides? I'm not sure if USB3 support has been improved, but I recall there being some problems with it:http://avid.force.com/pkb/articles/e...3D0&popup=true

Joel

beezischillin 08-18-2013 07:32 PM

Re: Windows 7/8 x64 Fast Track mk II USB driver issues
 
helloes. thanks for the reply. it is not wifi-related. I've tested it with every networking device disabled, etc. it is a driver issue, thus it prevents anything else than the 2010 driver to be used, essentially killing win 8 support. Ever since I reinstalled that, I can at least use my device without bluescreens, but it is weird and has latency issues

Souvlaki 10-10-2013 02:57 PM

Re: Windows 7/8 x64 Fast Track mk II USB driver issues
 
I too have had the problems described above with my M-Audio Fast Track Pro. It happens with general use and nothing of "heavy load" for example, opening then closing media programs and then trying to play a song. The sound will quit midway through or when playing another. Then when turning the fast track pro on and off, switching between sound outputs I get a bsod. I noticed with DPC latency test that the levels are fine 70-450 milliseconds but when the sound stops, its a constant 14,000 milliseconds of latency.


All times are GMT -7. The time now is 10:20 AM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com