Avid Pro Audio Community

Avid Pro Audio Community (http://duc.avid.com/index.php)
-   Pro Tools 2019 (http://duc.avid.com/forumdisplay.php?f=158)
-   -   GUI issues - 2019.5 and Mojave (http://duc.avid.com/showthread.php?t=405036)

BrandonUnis 06-02-2019 06:31 PM

GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Hello all,

Just wondering if anyone else is experiencing this GUI bog down / issues? it's only with certain plugins but when they are open (UAD Shadow Hills, AutoTune Pro Native, UAD BX Tuner and others) the whole screen bogs down. meters on the plugins themselves, pro tools channel meters get super choppy etc.

My setup also seems to crash / glitch out a lot easier than it used to..

OS Mojave 10.14.5
MacBook Pro (Retina, 15-inch, Mid 2015)
2.5 GHz Intel Core i7
16 GB 1600 MHz DDR3
Intel Iris Pro 1536 MB

Eric Lambert 06-02-2019 08:23 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Absolutely! It was a well-documented bug prior to 2019.5 but has been fixed (for many) with this latest version of PT -- I'm surprised that you're still seeing it. I suspect that the answer will be yes but do you have the latest versions of those particular plugins? Have you reset the vram since upgrading to Mojave? It often repairs GUI-related issues.

https://support.apple.com/en-us/HT204063

BrandonUnis 06-02-2019 08:51 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Quote:

Originally Posted by Eric Lambert (Post 2528184)
Absolutely! It was a well-documented bug prior to 2019.5 but has been fixed (for many) with this latest version of PT -- I'm surprised that you're still seeing it. I suspect that the answer will be yes but do you have the latest versions of those particular plugins? Have you reset the vram since upgrading to Mojave? It often repairs GUI-related issues.

https://support.apple.com/en-us/HT204063

thanks for the response. I did find a few past OS / PT versions posted about having issues and for some apparently the fix was setting pro tools to open in "low resoultion". I tried that and a PRAM / VRAM reset but my session today still had issues.

I do have the most recent UAD version installed and the most recent auto tune version as well.

I just did a re-install of pro tools in hopes that something just clicks..

Eric Lambert 06-02-2019 10:00 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Quote:

Originally Posted by BrandonUnis (Post 2528185)
I just did a re-install of pro tools in hopes that something just clicks..

Let us know -- there will be a fix for this, if you haven't already done so.

BrandonUnis 06-03-2019 11:11 AM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Quote:

Originally Posted by Eric Lambert (Post 2528188)
Let us know -- there will be a fix for this, if you haven't already done so.

I have a larger mix to do today, will let you know if a fresh pro tools install did anything.

BrandonUnis 06-03-2019 02:52 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Quote:

Originally Posted by Eric Lambert (Post 2528188)
Let us know -- there will be a fix for this, if you haven't already done so.

still pretty buggy today. I also tried a fresh re-install of the OS. the only thing I haven't tried is completely erasing my HD and starting from scratch.

I reallllyy can't afford that to be the fix. I'm able to at least work but it's far from perfect.

Running out of ideas here :confused:

the.engineer 06-03-2019 04:40 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
I was having 9093 errors on my setup, so I went through every single plugin and checked if there was an update. There were loads more than I thought, it may not just be the ones you describe above. Did you try moving all the non stock plug ins to the unused folder and bring them back in one by one or in groups?

When you reinstalled tools did you try a session before installing any of the plug ins that were cashing an issue?


James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon R9 280X 3072 MB | 256GB Samsung SM951 SSD Blade (PCIe) System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24

BrandonUnis 06-03-2019 05:18 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
Quote:

Originally Posted by the.engineer (Post 2528313)
I was having 9093 errors on my setup, so I went through every single plugin and checked if there was an update. There were loads more than I thought, it may not just be the ones you describe above. Did you try moving all the non stock plug ins to the unused folder and bring them back in one by one or in groups?

When you reinstalled tools did you try a session before installing any of the plug ins that were cashing an issue?


James Welch
Recording Engineer | Producer
Masterlink Productions

Mac Pro 5,1 (Mid 2010) | 3.46GHz Six-Core Intel Xeon | 32GB Ram | AMD Radeon R9 280X 3072 MB | 256GB Samsung SM951 SSD Blade (PCIe) System Drive | 1TB WDC Sample Drive | 4TB RAID 0 Seagate Audio Drive | UAD-2 Quad PCIe
Mojave 10.14.5 | Pro Tools Ultimate 2019.5 | HDX | Avid Omni | Avid 16x16 HD I/O x2 | Digidesign 192 | Digidesign C24


When I did the re-install all my plugins stayed on my computer I just deleted the app.

I don't think it's a pro tools exclusive issue because I can get the same lag to happen inside UAD Console with the same few plugins. I just noticed that today. It seems OS related to me..

BrandonUnis 06-03-2019 05:52 PM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
So there's something that keeps popping up in my Activity Monitor "wILTCmxV" if I stop that process it seems to work fine but then it pops back up and slows things down again. Pro tools uses the most CPU and this uses the second most.

Does this thing mean anything to anyone? I google it and get nothing!

BrandonUnis 06-04-2019 11:21 AM

Re: GUI issues - 2019.5 and Mojave
 
on the recommendation of someone on the UAD forum I did a malware scan and low and behold that same weird character popped up! So far my setup is running perfectly as it did before!

Not sure if that has been there for a while or if it was new but it only became an issue when I made the jump to mojave.

Fingers crossed that was the fix! I really appreciate everyone's advice!


All times are GMT -7. The time now is 10:47 AM.

Powered by: vBulletin, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Limited. Forum Hosted By: URLJet.com